Monday, November 19, 2007

Favoritöl?!

Det kanske är dumt att använda sådana starka ord som "favoritöl"? Egentligen passar olika öler så olika vid olika tillfällen, men för tillfället finns det en som jag gärna plockar fram oavsett om jag bara är törstig eller om jag vill sitta i min fotölj och njuta. Sierra Nevada Pale Ale [nr. 1525] är alldeles underbar och är ett riktigt bra köp trots sina 22,50 kr för 355 ml. Sierra Nevada är ett av många kvalitets craft-breweries i det stora landet i väster och jag fortsätter att inponeras av mängden kvalitetsöl som USA producerar.

Pale Ale är egentligen ett väldigt vitt begrepp som innefattar väldigt många öl och det måste anses vara en av de vanligaste ölsorterna. Definitionen av Pale Ale är egentligen att det ska vara överjäst öl gjort på pale malt. En engelsk typ av Pale Ale är Bitter och en tysk är Altbier, en annan variant är India Pale Ale och det lovar jag att skriva mer om en annan dag. Pale markerar egentligen bara att malten är av ljus typ och har inget med färgen på slutprodukten att göra, Irish Red Ale klassas till exempel ibland som Pale Ale.

Sierra Nevada Pale Ale är buteljerad med jästresterna och är därför lätt grumlig med en gul-orange färg som går mot apelsinskal. Den har en frisk doft med tydliga inslag av massor med exotiska frukter. Den är mycket fruktig i smaken och har mycket karaktär av exotiska frukter, framför allt mango och passionsfrukt. Där finns också en viss nötighet med en mycket fin efterbeska. Poängen blir 8,5.

Den här veckan ska jag bege mig till Milano för att spela volleyboll, förhoppningsvis ska jag hinna med att prova några goda viner. Italiensk öl vet jag av erfarenhet att det inte brukar vara någon givande upplevelse så i alla fall hör i bloggen skulle jag gissa att jag lämnar dem utan avseende.

Trevlig kväll!
//Lucas

Sunday, November 18, 2007

Årgångsöl och honungsporter kan det vara nåt?

Oj vad mycket jag har haft att göra den senaste veckan. När jag för en vecka sedan skrev det förra inlägget hade jag för avsikt att skriva nästa senast efter helgen. Men saker blir inte alltid som man tänkt sig. Inte heller förra helgen blev precis som jag hade tänkt mig. Det var så mycket olika saker som hände så vi hann inte alls med att prova det som jag hade införskaffat.

Fuller's Vintage Ale 2007 [nr 1420], 57,30 kr, öppnade vi dock en kväll och det var faktiskt en riktig höjdare. Den har en färg av mörk bärnsten med en mycket fin skumkrona som har en liten antydan av gult i sig. Doften är påtagligt maltig med starka aromer av toffee, kaffe, nötter och blöt ved. Smaken är mycket rund och fyllig med viss sötma, där är lätt att hitta choklad och torkade aprikoser. Där finns också en lite kryddig touch som ackompanjerar en mycket angenäm efterbeska. Spring iväg och köp en flaska på en gång, eller gör som jag, köp ett par stycken och vänta med spänning på att se hur de utvecklas några år framöver.

Inte en droppe vin har jag lyckats få i mig den senaste veckan men några roliga öler har jag hunnit med. The Shipyards brewing company är ett stort "micro"-bryggeri beläget i Portland, Maine USA, som varje år låter sina bryggmästare ta fram ett nytt spännande öl som får gå under benämningen "Brewers Choice". På så vis skapar det motivation för bryggarna att fortsätta experimentera och hitta nya spännande öl. Årets val blev en Honey Porter [nr. 11610] 20,80 kr, som fanns som nyhet på systembolaget i oktober, i skrivande stund finns det några flaskor kvar på några systembolag runt om i Sverige. Honung används ibland som tillsats i bryggprocessen och öl med tilsatt honung bör klart skiljas från mjöd, honungsvin, vilket är något helt annat. Mjöd är nämligen gjort på bara honung och inte malt. Vid ölbryggning används honung huvudsakligen för att få en högre alkoholhalt i ölen och mycket sällan för att ge sötma. Hela 95 % av honungens sockerarter jäser nämligen till alkohol och lämnar därmed väldigt lite socker kvar. I Brewers Choice Honey Porter har den dock lämnat tydliga spår i doften som formligen sprudlar av aromer från fin vildblomshonung. Där finns också fin karaktär av mörkt bröd och lite rostade kaffetoner. I smaken finns en påtaglig syra som påminner om kavring men också syrligt kaffe. Den känns förvånansvärt lätt i munnen men den lämnar en efterbeska som drar åt mörk choklad med stor kakaokaraktär. Jag gav ölet 5,5 poäng på en 10 gradig skala då jag tycker att syran blev lite otrevlig och att doften lovar mer en smaken levererar. The Shipyard har fler spännande öl på Systemet men tyvärr de flesta i beställningssortimentet och de måste därför köpas i kollin om 24 flaskor.

Det var allt för idag!
Ha en trevlig vecka...

Hälsningar
Lucas

Thursday, November 8, 2007

Sådär!

Sådär nu har jag äntligen skaffat mig en egen blogg. Hur länge har jag inte gått och funderat på att göra det utan att det blivit av? Egentligen sedan långt innan, i alla fall, jag hörde talas om ordet blogg... men bättre sent än aldrig! Så nu åker vi....




Här är tanken att du ska kunna få ett och annat tips om vad du ska snurra runt i ditt vinglas, ölglas, kaffekopp, eller varför inte, nu när vi närmar oss vintern, i din glöggmugg. Förhoppningsvis ska du också kunna lära dig ett och annat på vägen. Visst är det avsikten att skriva huvudsakligen om drycker av olika slag men här kommer definitivt att skrivas en del om det mesta som gör livet så där extra roligt. Jag var lite sugen på att döpa den här bloggen till Live for Living men det var redan upptaget... Att leva för att verkligen leva! Är det inte det allting egentligen handlar om?




Igår gjorde jag ett fynd och utökade mitt vinlitteratur bibliotek med åtskilliga centimeter. Boken Vin av André Dominé står stadigt i bokhyllan med sin nästan decimetertjocka rygg. 169 kr hos Akademibokhandeln kostade den och sällan hittar man väl så många sidor per krona! Den blir perfekt att använda som uppslagsverk när man vill veta lite mer om den där lilla provinsen i sydvästra Grekland eller någon Portugisisk druva som man aldrig hört talas om. Den får helt klart klassas som dagen veckans fynd!




Idag var jag på systembolaget och bunkrade upp inför besök av min Portvins- och mastodontöls- frälste kompis. Jag tänkte bjuda på lite kittost och till det prova en Fullers Vintage Ale 2007 [art nr 1420] som släpptes som novembernyhet på systembolaget. Jag köpte köpte ytterligare några flaskor men de tänkte jag låta få vila några år. Vidare tänkte jag också att vi ska testa St Feuillien Blonde [art nr 1672]. Jag kommer återkommer givetvis efteråt med kommentarer om dessa.




St Feuillien är ett anrikt Belgiskt bryggeri med mer än hundra år på nacken. De har tagit sitt namn av det Irländska helgonet Foillan som flyttade till Belgien på 600-talet. Foillan är tydligen tandläkarnas skyddshelgon. Den som vet varför kan gärna få tala om det för mig!


Väl mött!


//Lucas