Tuesday, February 17, 2009

Då var det dags igen!

Det var nu ett bra slag sedan jag skrev här eftersom en viss överbelastning med arbete i höstas resulterade i en längre tids uppehåll. Jag insåg att senaste inlägget handlade om kräftor. När jag satt på en busstation i Mellansverige häromdagen och ögnade igenom vad jag skrivit kändes augustikvällar och kräftskivor ordentligt avlägset. Jag tittade nämligen ut genom fönstret och såg två decimeter snö spegla sig i strålande vårsol.

Vad är det då för drycker som den sena vintern och så småningom våren för med sig. Jag tycker att det här krispiga vintervädret extra mycket lockar till drycken för alla tillfällen, Champagne. Våren till hör också lite spännande bocköl. I februari lanserades både några roliga champagner och bocköl på Systembolaget, bland flera andra spännande objekt. Jag ska den här veckan, liksom varje månad framöver, försöka ge en liten guidning till de produkter som jag av olika anledning finner extra intressant.

Slottskällans bryggeri utanför Uppsala känns det som om jag skrivit om många gånger förut. Varför beror nog snarare på deras regelbundna nylanseringar än deras kvalitetsnivå, vilken ibland i mina ögon kan svikta lite. Förra året firade de dock 10-års jubileum och träffade in en riktig kalasprodukt. Bockölet Decennium blev en riktig smakmässig fullträff och nu ett år senare kommer en nylansering.

Det ska klart sägas att den nylanserade Decennium inte är en dålig öl, dock tycker jag att den är en bra bit från förra årets kvalitet. Jag provade faktiskt båda två bredvid varandra härmodagen och även om den från förra året inte direkt vunnit på lagringen utan snarare tappat var den fortfrande snäppet mer intressant än årets version. Årets upplaga ger jag 7,5 poäng och har vid upphällningen en klart bristande skumkrona som är platt och tråkig. Färgen är annars bärnstensaktig med lätt rödbrun ton. Doften är stor och präglas av en kryddig humleton med tydliga inslag av apelsin och fikon. Smaken är fyllig, lätt sötaktig med en markant bitter humlekaraktär med toner av valnötter och brödsirap.

Ett annat bocköl som lanserades bland februarinyheterna är den mer klassiska tyska Einbecker Winterbock från brygghuset Einbecker Brauhaus. Det är ett mörkt bärnstensfärgat öl och doften är aningen vinös med inslag av russin, torkade aprikoser och lätt brända knäcktoner. Smaken är söt och alkoholeldig och präglas av fikon, mandel, knäck och kola. Eftersmaken är påtagligt kryddig med hintar av svartpeppar.

Champagne då? Jo våren är precis som alla andra årstider perfekt för att avnjuta denna underbara dryck. Varför inte dricka champagne till semlorna till exempel? I februari lanserades De Sant Gall Premier Cru Brut Millésime 2002 från kooperativet Union Champagne. I Champagne är det väldigt vanligt med odlarkooperativ där flera odlare går ihop och tillsammans gör vin. Union Champagne har inte mindre än omkring 600 odlare och för att få medlemskap krävs att odlingarna har som lägst den näst högsta vingårdsklassificeringen i Champagne, Premier Cru. Den här Champagnen är vidare en Millésime vilket rakt av betyder årgång och begreppet används parallellt med Vintage vanligtvis för att utmärka årgångschampagne.

Sist men inte minst skulle jag vilja skriva några rader om ett amerikanskt vin. Bridgeview Pinot Gris 2007 från Oregon har lite roliga omständigheter. Jag är principiellt emot blåa flaskor eftersom att det får mig att tänka på halvsött blask från diverse onämnda regioner i mellaneuropa. Eftersom att det här vinet kommer från USA och inte från Tyskland och dessutom är i en lite högre prisklass accepterar jag det dock som ett skämt och tycker faktiskt att det är lite roligt.

Bridgeview winery har en 30-årig historia och drivs av ett passionerat och pensionerat par. De lär ha bosatt sig i dalgången eftersom fisket var bra just där och det är jakten på livslust som driver deras vinodling. Frun kommer från Tyskland och det är inte synligt bara genom de blåa flaskorna. Druvsorterna som odlas är betydligt mer typiska för Centraleuropa än USA men det gäller också odlingsmetoderna. Paret blev betraktade med stor skepsis när de började plantera druvrader hälften så brett som vad som är normalt i USA. Än fler var tvekarna när de tog ut hälften så stora skördeuttag än amerikansk standard. Jänkarna tyckte kanske att det var jättemärkligt men det är helt i regel med tysk standard. Köprekommendation för dig som vill sätta något annorlunda på bordet, varför inte till lite kryddstark thaigryta.

Veckans låt är en tradition för bra för att sluta med och den här veckan råder inga tvivel. Den har ekat i min lägenhet den senaste veckan närmast konstant. Manfred Mann's Earth Band's tolkning av Bob Dylans härliga gamla låt Mighty Quinn. Helt underbar!

Nämnda drycker:
Följ länken för att komma till Systemblagets infosida

Slottskällan Decennium [nr. 1485] - 17,90 kr (330 ml)

Einbecker Winterbock [nr. 11687] - 18,90 kr (330 ml)

De Sant Gall Premiere Cru Millésimme 2002 [nr. 96997] - 299 kr (750 ml)

Bridgeview Pinot Gris 2007 [nr. 96427] - 107 kr (750 ml)