Saturday, January 23, 2010

Vin och ostkväll

Hej igen,

Ett av de nya inslagen som jag hoppas kunna upprätthålla här är allt frekventare inlägg, kanske lite kortare men mer personliga och inte nödvändigtvis lika tunga som de varit tidigare. Igår var jag hemma hos en god kamrat på Jungfrugatan och inmundigade lite riktigt smaskig ost och lite minst lika goda viner. Jag vill tacka så mycket för den trevliga tillställningen och framför allt var den tvättade kittosten helt underbar! Vad det gäller viner tog vi oss igenom fyra stycken härliga drycker!

Först blev det två stycken halvtorra tyska trevligheter. Den första var en Saarburger Rasuch Riesling Kabinett 2008. Det är ett mycket delikat men lättsamt vin från Mosel, stiltypiskt med hög syra, 7,5 procent alkohol och en härlig sötma. Det uttrycker en tydlig druvighet, mineralton och lite exotisk frukt med ananas i spetsen.

Ut som vin nummer två kom ytterligare en historia från Mosel som imponerade stort på mig. Graacher Domprost Riesling Kabinett 2008 var med sin fräscha ungdomliga spritsighet och rena mineralton ackompanjerad av grön äpplighet, härlig njutning.

Vin nummer tre är en gammal bekant som inte gjorde någon besviken. A amarone från producenten Alpha Zeta var strålande till den tvättade kittosten. En del ost och vinkännare kanske tycker att jag hädar och borde säga att den typen av ost rimlitgvis bara kan matchas av en Gewurtztraminer eller en Pinot Gris från Alsace. Emellertid tyckte jag att den lockade fram en härlig kryddighet, med inslag av nejlika och en smula kryddpeppar, som visserligen finns i vinet ändå men kom fram väldigt tydligt till osten.

Återigen riskerar jag att begå gastronomiskt självmord med att berömma ytterligare en aningen otippad kombination. Comté brukar paras i ihop med vit Bourgogne och vissa hävdar att det är den enda riktiga kombinationen. Där märks till exempel Michael Jamais som också skrivit den underbara boken Michels Ost och Vin. Jag upplevde dock en härlig kombination med en Barbera d'Alba som var det fjärde och sista vinet ut igår.

Efter att ha fortsatt kvällen på O-baren igår har jag spenderat en sedvanlig avslappnad lördagsförmiddag med att titta på skidåkning. Det är inte långt kvar till OS nu och det känns bra att se att favoriterna står upp emot pressen.

Med vänlig hälsning
Lucas

Friday, January 22, 2010

Nya kläder

Spinyourglass har fått nya kläder!

Bortsett från inlägget om årets glögg har det stått rejält still här men nu är det meningen att det skall ta fart igen. Om två veckor åker jag till Österrike och tänker bli kvar där i drygt fem månader. Destinationen är Wien, men förhoppningsvis blir det mycket "vin" också! Till höger sitter jag på underbara saluhallarna KDW i Berlin och smuttar på en riktigt stabil König Ludwig Dunkel. Den importeras av Krönleins i Sverige men finns tyvärr bara tillgänglig på fat. Den smakar precis så som man vill att en Schwartzbier ska smaka. Med ett uns sötma, lite bränt, massor av malt är det inte märkligt att det är den mest representerade ölen i sitt slag i Tyskland! Ta gärna och läs igenom lite gamla inlägg medan du tar dig en närmare titt på den nya designen!

Med vänlig hälsning om en riktig trevlig helg och kanske lite ordentligt fredagsmys!
Lucas