Monday, May 31, 2010

Vievinum


Yesterday I visited the Vieviunum wine fair in Vienna. Hosted in the beautiful and pompous Hofburg in central Vienna the cut-glass chandeliers hanging from the ceiling and with the powerful ceiling paintings it was definitely one of the better scenes for a wine fair. It was not difficult to feel the tide of history flowing through the body when walking through the numerous rooms and tasting wines from the over 500 exhibitors represented. There was though probably one major difference between now and when the Habsburg family resided there - the wines. The upswing of Austrian wine in the last two decades was most definitely obvious in all of the halls.



The fair is without doubt mainly for Austrian wines even though central/south eastern Europe was decently represented as well. Slovenia had an entire room for it's producers as well as Südtirol in Italy and Hungary. Also Abruzzo in Italy had an own room obviously making unionised effort to push the wines from the region in Austria. Apart from that there was Serbian wines along with a few French, Spanish, Italian, Portuguese and South American wine of rather commercial than connoisseur interest.

Nevertheless, Austrian wines was the reason of the fair and they had truly collected the most of the producers in the country and the amount of wines available could almost seem never-ending. The Bernhard Ott Rosenberg 2008 is an old favourite that was as usual absolutely splendid. Showing typical Grüner Veltliner characteristics in a semi-dry wine with powerful attitude it strikes me as nectar of life. It will be available in Sweden from september 2010.

The biodynamic producer Weingut Tauss (certifeid with Demeter) impressed me with atypical Sauvignon Blancs from Styria (Südsteiermark) with hints of tropical fruit and mineral. At the price of only 14,40 € per bottle (or 31 € for a magnum bottle) their vineyard Sauvignon Blanc 2007 from Hohenegg has to be considered a bargain. I will though not neglect their generic Sauvignon Blanc from 2008 showing seriousness and an impressing palate of peaches and mango.


Red wines from Austria has so far not really caught my attention and after Vievinum not so much has changed. Anyhow, with some guidance one may occasionally find right. Weinberghof Fritsch Pinot Noir "P" 2007 shows a complex structure and a body rarely found in Austria.

All in all it was a really nice fair! For a an interested wine-nerd it was difficult to take notes due to lack of free space but one had to be creative and use corners that were available.

So long
Lucas Spinnars

Links:

Vievinum
Weingut Bernhard Ott
Weingut Tauss
Weinberghof Fritsch

If you are interrested in Austrian wine you can read more on my earlier posts here (both in Swedish).

Grüner veltliner och skotsk passion eller Trendspotting om inhemska druvsorter


Thursday, May 6, 2010

Nu är det här - Nyttigt öl (på pumpakärnor)


I den alldeles underbara matvarubutiken Julius Meinl am Graben inne i centrala Wien stötte jag nyligen på ett öl jag tyckte jag behövde prova. Core Pumpkinseed Beer (Kürbiskern-bier). Med en blandning av tyskt och österrikiskt ölhantverk försöker man skapa en unik produkt som tar tillvara på hälsoeffekter i pumpafrön. Enligt hemsidan innehåller pumpakärnor en mängd mineraler, E-vitaminer och skall ha positiva effekter på irriterad urinblåsa, prostatan och stressmage. Huruvida dessa faktiskt återfinns i ölet framgår inte rakt ut men undertonen antyder det.

Hur länge har man inte letat efter ett riktigt nyttigt öl? Det finns många studier som tyder på att öl är nyttigt som det är men det här är ju något helt nytt. Hur smakar det då? Nja tyvärr så är det lite si och så med den saken. Färgen är mörkt brun men utan att vara ogenomtränglig är den liten grumlig. Det har en stor intensiv doft som påminner om sirap, russin, gräddkola och lite julmust. Smaken är fyllig och intensiv med en påtaglig men inte sliskig sötma. En relativt påtaglig syra upplevs framförallt i början och aromerna av julmust infinner sig även i den maltiga, brödiga smaken. Snart går smakprofilen över mot hasselnötter och valnötter och en fet känsla som lämnar kvar smaken av pumpakärnsolja länge i munnen. Utan tvekan är det en komplex historia med mycket smak. Tyvärr faller den mig inte alls i smaken och om den inte dricks av hälsoeffekter är det knappast något jag rekommenderar.

Av finaste källvatten och kärnor särskilt utvalda pumpor från Steiermark i Österrike gör producenten i alla fall ett intressant försök. Det tycker jag i sig är värt att uppmuntra! Frågan är nog mer varför just pumpa?

//

Lucas Spinnars


Läs gärna mer på Cores egna hemsida här eller ta en titt på mitt tidigare inlägg om Jacobs krog där man kan få sig en riktigt god öl! Är du intresserad av dryckeskulturen i Wien läs gärna mitt Wien-inlägg eller besök Julius Meinls hemsida.

Tuesday, May 4, 2010

Tärnö Gin, mer närproducerad och ekologisk sprit


Häromdagen skrev jag och berättade om Gripsholms ekologiska vodka. Självklart finns det fler alternativ för den sprittöstande och miljömedvetne svensken. Sedan aprillanseringen på Systembolaget (som egentligen skedde den 23 mars) finns även den ekologiska produkten Tärnö Gin på Systembolaget. Den finns inte bara i de exklusivaste butikerna eller i beställningssortimenten, nästan alla butiker har utrustats med den här lite exklusivare ginen från Nils Oscar.

Jag är övertygad om att de flesta känner till Nils Oscar som öltillverkare men tvivlar på att alla är bekanta med dem som sprittillverkare också. De börjar dock få en stadig portfölj med sprit som innefattar olika typer av sädesdestillat. Olika typer av vodka, smaksatta och neutrala, som det rört sig om tidigare får nu alltså sällskap av en gin. Jag har vid flera tillfällen haft tillfälle att prova flera av deras produkter och trots att jag är tveksam till hela kategorien smaksatt vodka, är Nils Oscar Vodka Plus Fläder/Lime en riktigt god dryck.

Nu rör det sig dock om Tärnö Gin och när Systembolaget skickade ut offert om en ekologisk gin var det Nils Oscar som drog det vassaste strået hos provningspanelen. 16 andra gin fick visa sig besegrade av den fullkomliga nybörjaren på ginmarknaden. Systembolaget menar att syftet till lanseringen var att bredda utbudet i kategorien.

Nils Oscar Ekologisk Tärnö Gin innehåller förutom den obligatoriska ginkryddan enbär och de mer eller mer standardiserade ginkryddorna koriander och citron även kanel, kardemumma och fläder. Alla kryddorna kommer från den ekologiska leverantören Änga Gård utanför Sala som specialiserat sig på ekologiska kryddor i över 20 år. Givetvis är Tärnö Gin, precis såsom föreskrivs för att i Europa få kalla sin produkt gin, destillerad med kryddorna och inte smaksatt efteråt.

Jag tyckte lanseringen var intressant och bestämde mig för att ställa lite frågor till Nils Oscars själva.

Att utöka portföljen från vodka till gin var kanske inte jättesvårt men ni har valt lite udda kryddor. Inslag av fläder, kanel och kardemumma, hur tänkte ni där?

Tanken var att göra den godaste gin vi kunde tänka oss, därav kryddningen (där en hel del av kryddorna egentligen inte är så märkliga i gin). En gin som passar den sanne finsmakaren helt enkelt. Resultatet är en konventionell gin av typen London Dry. Nils Oscar Tärnö Gin har en mjuk men ändå frisk, krispig och kryddig karaktär av ädlaste ingredienser. God och njutbar.

Ni belyser att era spritdrycker skall kunna stå på egna ben utan att blandas ut. Ser ni ner på den som blandar sig en gin tonic på Tärnö Gin? Finns det kanske någon specialare som passar extra bra för just Tärnö Gin?

Naturligtvis ser vi inte ner på den som blandar sig en gin tonic, men faktum kvarstår att en bra sprit ska inte behövas blandas ut för att vara drickbar. Det är vår bestämda uppfattning. Det finns faktiskt de som verkligen uppskattar en god sprit och vill kunna dricka sin gin eller annan spritdryck i ett aromglas, utan att blandas ut. Dock ser vi gärna att man blandar en klassisk drink som Gin Tonic eller en Dry Martini. Smaken är olika och det är upp till var och en. Man ska dricka det man gillar helt enkelt.

Det här var er första ekologiska produkt. Kommer det fler?

Vi hoppas att vi i framtiden kan lansera fler ekologiska produkter. Nils Oscar Ekologisk Tärnö Gin är ett steg i rätt riktning. Dock handlar det inte nödvändigtvis om att lansera ekologiska produkter för oss, utan att sakta men säkert gå mot en miljövänligare produktion. Ekologiska produkter utgör en del av detta.

Ert spritsortiment börjar bli gediget men de flesta känner säkert till er som öltillverkare. Finns det risk att ni förlorar fokus och hur beter ni er för att sprida Nils Oscars som spritmärke?

Nej, vi anser inte att vi tappar fokus. Vi har arbetat parallellt med Nils Oscar öl och sprit i stort sett sedan starten 1996, och hittills har vi inte tappat fokus. För att sprida informationen om att Nils Oscar Company även tillverkar god sprit arbetar vi i stort sett på samma sätt som med vår öl, vilket innebär PR, mässor, personliga kontakter och öl/sprit-provarkvällar. Dock finns en skiljelinje däremellan (ibland får vi fokusera mer på vår sprit och ibland mer på vår öl). Det handlar inte speciellt mycket om klassisk marknadsföring med annonser etc. Det får man dessutom inte göra med sprit. Varumärket Nils Oscar är välkänt hos allmänheten, vilket naturligtvis hjälper vår nuvarande Gin-försäljning på traven. Vidare finns ju vår ekologiska gin på 90% av Systembolagets butiker, vilket underlättar för kunden då den slipper gå via beställningssortimentet. All annan Nils Oscar Sprit finns att beställa via Systembolagets beställningssortiment (mycket enkelt idag via vår egen hemsida). Alla våra produkter tillverkas med samma stora hantverks skicklighet, entusiasm och fokus.

Jag tackar Karin Wikström på Nils Oscar och jag tycker att det känns lovande att vi kan hoppas på att få se fler ekologiska produkter i deras portfölj i framtiden. En riktigt god ekologisk och svensk öl vore roligt om jag själv får önska. Nynäshamns Bryggeri gör förvisso ett bra alternativ med sin Ekholmen Ale och Slottskällan har några men fler behövs. Från internationellt håll levereras Oxford Gold och utmärkta Lager 77 och Zeitgeist men då har vi samma jag skrev om förra gången gällande transporter.

Vidare är jag en stor beundrare av Nils Oscars filosofi att sprit skall vara drickbar rent! Vodka faller mig inte så väl i smaken men en god gin är utan tvekan god att dricka som den är! Tack Nils Oscar för en intressant produkt!

//

Lucas Spinnars

Besök gärna Nils Oscars websida här eller titta på Tärnö Gin (produknr. 8) i systembolagets produktkatalog här. Ta gärna också en titt på kryddleverantören Änga Gårds hemsida här.

Sunday, May 2, 2010

Nya flaskor i Champagne ett steg mot en hållbarare värld?

Det är en intressant diskussion som pågått under en lång tid i hela världen om närproducerad mat. Närproducerad mat som ur ett perspektiv ska vara rikare på näringsämnen och ur ett annat perspektiv skall generera mindre koldioxidutsläpp på grund av minskade transporter. Som boende i Skandinavien kan detta tyckas ställa till med vissa problem. För det första får vi hålla oss till rotfrukter ungefär sex månader av årets tolv men minst lika viktigt är det med drickat. Vi kan visserligen dricka öl från de småbryggerier som dyker upp runt om i landet med allt högre kvalitet men ibland vill vi kanske dricka vin också. Det är därför otroligt roligt att se vin-, öl- och spritproducenter som börjar bry sig om sin produktion.

Försäljningen av ekologiska viner på systemet ökar hela tiden och flera av de stora svenska akvavitmärken är sedan en tid ekologiska. Emellertid kan man fråga sig om inte transporterna av vin från andra sidan världen borde förstöra hela poängen med ekologiskt vin. Om en vin produceras i Australien och med ekologiska metoder, sedan transporteras det till Sverige och säljs som ekologiskt, borde inte de ändå ha förbrukat sin kvot av omvärldspåverkan då?

Men om det nu är så långt till Australien och Argentina. Då är det väl mycket bättre att vi börjar dricka mer franska viner igen. Precis såsom vi gjorde för 15 år sedan men då av den anledningen att vi trodde (kanske med all rätta) att de var bäst. Nja, det är inte riktigt så enkelt. Från Argentina och Australien transporteras vinet med båt till Sverige medan det från Frankrike fraktas i lastbil. Den franska lastbilen släpper ut ganska precis lika mycket utsläpp som den relativt utsläppssnåla båttransporten.

Det är därför glädjande att de franska Champagneproducenterna enats om att börja buteljera sina ädla droppar i en ny, lättare, flaska. Det är inte några enorma skillnader men den gamla standarden på 900 gram blir nu 835 gram och varje gram blir av betydelse i slutändan. Bara till Sverige blir det en inte oviktig skillnad. Det såldes 2,1 miljoner flaskor Champagne till Sverige under 2007 uppger interchampagne.co.uk. Det motsvarar 136,5 ton mindre transport till Sverige årligen. Tittar man på världsexporten så är det nästan 9400 ton som inte behöver fraktas ut ur Frankrike varje år. Frågan är om det är ett trick från champagneproducenterna för att få publicitet i en tid av allt sämre försäljning, mycket tack vare finanskrisen, eller om de faktiskt bryr sig om miljön.

Ett förslag för dig som vill unna dig lite trevligt att dricka och inte behöva oroa dig för vare sig bekämpningsmedel eller koldioxidutsläpp är att leta dig till Vassa Eggen Steakhouse på Birger Jarlsgatan i Stockholm. Där kan du avnjuta en cocktail baserad på Gripsholms närproducerade och ekologiska vodka tillsammans svenska frukt, bär och kryddor från tillika miljömedvetna odlare.

Självklart måste inte alla sluta dricka vin och börja dricka Gripsholms vodka. Jag dricker själv vin från hela världen både gärna och ofta. Däremot uppmuntrar jag gärna initiativ såsom från de franska champagnetillverkarna (även om jag tvivlar på att deras bakomliggande är till hundra procent miljömedvetenhet). Jag vill också rikta lite kritik mot det fokus som riktas mot marknadsföring av ekologiska produkter där inte helhetsperspektivet vägs in i märkningen.

//

Lucas

Läsa mer och länkar:
Läs gärna mitt inlägg om Nils Oscars Ekologiska Tärnö Gin

Vill du läsa mer om champagneflaskorna läs pressmeddelandet i Daily Mail här.
Intresserar du dig för vintransporternas påverkan på miljön läs Ekovins transportguide här.
Är du sugen på Gripsholms Vodka kan du besöka destilleriets hemsida här eller se den i systembolagets produktkatalog här. Om deras samarbete med Vassa Eggen läser du pressmeddelandet här.