Hej igen kära läsare!
Jag hoppas att det är någon som haft glädje av de kräfttips som jag skrev om förra veckan! Själv lyckades jag klara av årets första kräftskiva förra helgen och jag ser fram emot fler, kräftor är ju så himla gott! Den här veckan tänkte jag inte charma er med några provningsnoteringar utan snarare lite kvalificerade tips på septembernyheter. Jag tycker själv att det finns en hel del spännande saker som dyker upp på Systembolagets hyllor.
Pierre Frick Cremant d’Alsace 2004 är ett vin från en spännande producent som jag har förväntningar på. Cremant är ordet som används för franska mousserande viner som inte är kommer från Champagne. Några av de mest frekvent förekommande är Cremant d’Alsace, d’Bourgogne och d’Loire, tre regioner där det faktiskt finns mycket bra mousserande viner. Creamant d’Alsace görs vanligtvis på Pinot Blanc, men ibland även Riesling, Pinot Gris, Chardonnay eller Pinot Noir. Systembolagetklassikern, Dopff som funnits i sortimentet sedan 70-talet är annars den stora dominanten vad det gäller Alsaces mousserande viner.
Pierre Frick som producent håller till i Pfaffenheim och var en av de riktiga pionjärerna vad det gäller biodynamiskt vin i Alsace. Ända sedan 70-talet har han ägnat så åt ekologisk vinodling och har sedan 80-talet tagit det ett steg till och odlar helt biodynamiskt. Det innebär inte bara att själva odlingarna sker helt ekologiskt och med naturliga metoder utan också hela skötseln av gården och att skörd och vinprocess stämmer överens med den biodynamiska kalendern, Maria Thun. Som bevis på sin hängivenhet åt biodynamisk odling är han också stolt bärare av det biodynamiska internationella kontrollsigillet Demeter.
Knappast med större aktualitet skulle Systembolaget kunna lansera ett Georgiskt vin. Jag vågar anta att det är få som har undgått att höra om de stridigheter och bistra tillstånd som råder i Georgien. Det är ett land som har en av världens allra äldsta vinodlartraditioner och det finns vissa som menar att det till och med skulle vara där som vinodling har sin vagga. Däremot var det inte förrän efter andra världskriget som det började byggas upp industrier kring vin. Dock blev de georgiska vinerna snabbt eftertraktade i hela Sovjetunionen. Sedan flera år tillbaka råder det däremot försäljningsförbud på georgiska viner i Ryssland.
Producenten Teliani Valley startade med hjälp av stora summor bidrag från EU för att gynna uppbyggnaden av den inhemska industrin i Georgien och därifrån kommer vinet Teliani Valley Saperavi 2006. Saperavi är egentligen en inhemsk druvsort och skulle kanske passa in i min lilla rapport om modet med perifera druvsorter för något tag sedan. Druvan är landets allra viktigaste röda druva och är spännande eftersom att det är en av få druvor med rött fruktkött. Delvis därför får också vinerna anmärkningsvärt mörk och djup färg. Laboratoriestudier av druvan visar att den borde besitta de egenskaper som krävs för att kunna göra stora och kvalitetsstarka lagringsdugliga viner men generellt är kunskapen inte tillräckligt hög hos producenterna. Enligt producenten har det här vinet tydliga toner av körsbär och mörka plommon med påtagliga inslag av rostat kaffe och det rekommenderas till lammstek med stekta champinjoner.
Jerez i spanska Andalusien är en av världens mest klassiska vinregioner men deras viner har under de senaste decennierna förknippats med något sliskigt sött som farmor serverade i kristallkaraff med matchande glas. Hur som helst önskar jag hjärteligen att jag kan vara med och bidra till Sherryns återtåg för där finns mycket kvalitet att hämta. Sherryn kan som sagt vara sliskigt söt men också fullkomligt knastertorr och anta närapå alla skepnader däremellan. Redan på 1100-talet exporterades viner från Jerez till England på grund av sin popularitet och det är mycket den speciella jorden i området som bidrar till det. Det är närmast förbluffande att se bilder på regionens vinlandskap för jorden är vit. Inte ljusgrå eller nästan vit – kritvit! Jorden kallas albariz och ger med sin extremt höga kalkhalt särpräglade och delikata viner.
Bodegas Barbadillo är den största sherryproducenten i regionen Sanlúcar men mycket av försäljningen går till andra vinhus som säljer vinet under egna märken. Tillexempel är det Barbadillo som ligger bakom vinet till Hervey Bristol Cream. Obispo Gascòn Palo Cortado är dock en torr sherry och av ett helt annat slag än Bristol Cream. All sherry har lagrats på spanska ekfat med en typ av luftburen jäst som går under namnet flor. Den lägger sig på ytan av sherryn inne i faten och bildar en typ av mögelhinna som skyddar vinet från att oxideras och bidrar med en särskild karaktär. Vid framställning av typen Palo Cortado förloras dock floret vid ett tidigt stadium och det ger ett kraftigt oxiderat vin i egenartad stil. Just det här vinet är enligt producenten ett vin med fina inslag av torkad frukt som gör sig utmärkt till vilt eller kraftiga ostar.
En spännande och minst sagt karaktäristik öl lanseras nu också i september. Ett öl från Belgien av typen kriek som kryddas med körsbär. Namnet kriek kommer från det holländska ordet för körsbär och ölet har en stark tradition i Belgien och Holland. Från början uppkom det som ett sätt att dryga ut de lokala pubarnas öllistor när möjligheten att transportera öl var begränsade. Man kryddade helt enkelt de öl man redan gjorde med frukt och kryddor och framför allt körsbär och hallon har fått starka traditioner. För att göra kriek utgår man från spontanjästa öltypen Lambic som redan har en snarare sur än bitter smak. När lambicen är klar och har jäst färdigt tillsätter man stora mängder syrliga arter av ourkärnade körsbär. Sockret i körbären generar då en andra jäsning som tar upp emot tre månader. Ölet får då en röd färg och en torr, mycket syrlig smak med givetvis stor körbärsarom.
Cantillion Kriek från Brasserie Cantillion är en typisk kriek som levereras i 375 milliliters flaska, annars 750 milliliters flaska snarare sed än undantag för typen. Flaskorna går att lagra några år men vilket som föredras är närmast en smakfråga. Brasserie Cantillon rekommenderar dock att dricka ölet inom ett år efter buteljering för att det ska behålla sin frukiga ton. Den som dricker det här ölet och tänker på att de dricker öl kommer troligtvis spotta och fräsa och undra vad det är för egendomligt de har fått i glaset. Tänk istället kriek som en egen dryck, en ny erfarenhet, och drick det för vad det är, som aperitif eller varför inte till skaldjur eller en inte alltför söt dessert med körsbär.
Nu har jag leverat lite information och tips bland de nyheter som släpps på måndag. Förhoppningsvis tycker ni som jag att det är roligare att handla drycker som man vet någonting om och här har du något för alla smaker. Ett mousserande vin av mycket bra kvalitet, ett lite enklare rött, en torr sherry och en belgisk fruktöl. Det låter nästan som drycker som man skulle kunna bygga en middag kring. Då skulle du definitivt överraska dina gäster.
Eftersom att nyheterna inte kommer förrän på måndag rekommenderar jag till helgen en gammal klassiker som jag skrivit om förut: den torra sherryn Lustau Solera Riserva Amontillado Los Arcos. Väl kyld tillsammans med lite cashew- och pistagenötter och den härliga låten från 1970: Did you give the world some love today med Doris. Det kan inte bli bättre!
Vänlig hälsning och trevlig helg!//
Lucas
Nämnda drycker:
(Klicka på länken för att komma till systembolagets infosida)
Pierre Frick Cremant d'Alsace [nr 97400] - 151 kr
Teliani Valley Saperavi 2006 [nr. 99944] - 77 kr
Obispo Gascón Palo Cortado [nr. 97850] - 79 kr (375 ml)
Cantillion Kriek [nr. 11574] - 58,30 kr (375 ml)
Lustau Solera Riserva Amontillado Los Arcos [nr. 8227] 69 kr (375 ml)