Friday, March 6, 2009

Tyska läckerheter - Härliga Bocköl

Det var inte mer än två veckor sedan jag skrev om bocköl. Den här veckan tänkte jag göra det igen men den här gången rör det som om en ytterst speciell raritet. Jag tänkte nämligen skriva om en Eisbock.

På bryggeriet i Kulmbach var det för ungefär hundra år sedan en stackars bryggeriassistent som glömde ett fat med bocköl ute i vintern. Det snöades över och stod där ute vintern igenom innan det hittades till våren. Först antogs det vara totalförstört och det är inte otroligt att bryggeriassistenten fick det ordentligt hett om öronen. Emellertid visade det sig ha haft en mycket spännande effekt på fatet. Ölet runt kanterna hade frusit till is och inne i mitten fanns ett koncentrerat elexir, sött, smakfullt och med ordentligt tilltagen alkoholhalt. Ölet blev omtyckt och sedermera en återkommande tradition som görs fortfarande idag.

Kulmbach Eisbock har en mörk kaffefärgad ton med en relativt ljus skumkrona. Doften är sötaktigt intensiv med toner av choklad, kaffe och små hintar av tjära. Smaken är intensivt söt och alkholfylligt eldigt med en tydligt vinös efterton. Kaffe ligger nära till hands tillsammans med mörk choklad och mörk sirap. Sötman balanseras dock till viss del med tydligt syrliga toner. Ölet fick 7,5 poäng av mig och drickes nog bäst helt för sig självt som efterrätt, eller till en riktigt mustig gryta av lamm eller nöt, varför inte med fikon.

Det är inte många av oss idag som dricker halvtorra vita viner längre. Med all rätt var det tack och lov många som slutade med det för ungefär tio år sedan. Invasionen av tyska så kallade Kalle Anka-viner av undermålig kvalitet med massor av restsocker var betydande och förödande. Det finns dock massor av producenter som gör bra halvtorra viner och med modern matlagning, inspirerad av det asiatiska köket, finns det också massor av tillämpnings områden för dem.

Det här vinet, som jag tänkte tipsa om, är precis på gränsen att klassas som ett halvtorrt vin och är alltså inte överdrivet sött även om det har ordentligt med restsocker, närmare bestämt 17 g/l för den som förstår sig på sådana mått. Dr Loosen Riesling från Mosel-Saar-Rüwer är ett riktigt gott vin av inte alls dålig kvalitet som för sina 77 kr om inte annat kan vara roligt att testa bara för att dricka något som man inte vanligtvis dricker. Det är blekt med aningen grön ton och har medelintensiv doft som är undomligt fruktig och har blommiga inslag. Aromerna går mot äpple och fläder med litet inslag av päron. Syran är väl tilltagen, vilken upplevs aningen lägre tack vare den påtagliga restsötman. I smaken är det äpple och citron som dominerar i en inte allt för lång eftersmak. Vinet är som gjort för chiligravad lax eller någon annan rätt med ordentlig hetta och kanske lite kokosmjölk. Med andra ord något att ta fram när det verkar svårt att hitta andra viner. Sötman i vinet tenderar nämligen att fungera läskande och inte drunkna i matens hetta.

Veckans låt är får nog bli den helt underbara I've got a rock'n roll heart med Eric Clapton. Ta ett glas av Dr Loosen ät lite heta snacks och släpp tanken på att det måste vara komlicerat eller exklusivt! Njut och ta fredag! På återseende!

Nämnda drycker:

Kulmbacher Eisbock [nr. 11592] - 29,90 kr (330 ml)

Dr Loosen Riesling [nr. 7218] - 77 kr (750 ml)

No comments: