Friday, March 7, 2008

Äntligen fredag!

Nu var det verkligen länge sedan jag skrev här och jag har funderat på om det är någon idé att fortsätta. Jag har i alla fall kommit fram till att jag ska försöka få iväg ett inlägg i veckan. Jag tänkte att det skall komma ut fram emot slutet av varje vecka och kunna ge lite tips och inspiration till helgen.

Först av allt vill jag börja med att tipsa om en öl. Jag har skrivit om den tidigare men den är så bra att den tål att skrivas om igen. Sierra Nevada Pale Ale är öl när det är som bäst. Jag var på Stockholmskrogen East igår och blev mycket glad när jag till min Pale Ale fick ett stort Bordeaux-glas istället för ett halvtaskigt ölglas. Tummen upp för att fler börjar inse att öl inte bara är en "stor stark" utan att det faktiskt i många fall är ett fullgott alternativ till vin, att njuta av och upplevas, inte bara bälgas som törstsläckare. I stort kan man säga att Pale Ale är ett samlingsnamn för en öltyp som i olika länder går under olika namn. I England kallas det Bitter, i USA kan det ibland kallas American Pale Ale och på sina håll Amber Ale. De här stilarna är inte identiska men är mer eller mindre besläktade med Pale Ale. I Tyskland heter det närmaste man kan komma Altbier. Altbier betyder gammal öl och det syftar på att Pale ale är en överjäst öl. Överjäsning är en äldre metod för att göra öl som i Tyskland, bortsett från några områden runt Dortmund, mer eller mindre helt har blivit ersatt av underjäsning vilken man använder sig av för att göra lager. Den teknisk skillnaden är att det är två olika typer av jästkulturer, den ena stiger under jäsningen till toppen av kruset och den andra sjunker till botten. Rent smakmässigt bidrar överjäsningen till en fruktigare smak och underjäsningen till en torrare mer distinkt smak.

Sierra Nevada Pale Ale har en gul-orange, lätt grumlig, färg som nästan drar åt apelsinskal. Doften är frisk och fylld av exotiska frukter, i munnen återkommer de exotiska frukterna med tydligare toner av mango, passionsfrukt och aprikos. Efterbeskan är balanserad och mycket angenäm. Den här typen av öl är tacksam som matöl för den passar till väldigt mycket, var kanske lite försiktig med allt för stark eller vitlökskryddad mat.

Ett vintips blir det också idag. Sherry är vin från Jerez i spanska Andalucien som inte kunde utalas riktigt av engelsmännen och därför har fått namnet sherry istället för Jerez. Sherry görs på druvan Palomino och får en tydlig karaktär av de nästan kritvita jordar den odlas på som kallas albariza. Sherry görs aldrig med särskilda årgångar utan blandas enligt vad som kallas solera-systemet. Då blandas vinet med hälften av året innans skörd, vilket har blandats med hälften av det innan och så vidare. Jag vill rekommendera Emilio Lustau Solera Reserva Amontillado Los Arcos som är en perfekt aperetif medan man lagar mat i köket tillsammans med några riktigt goda gröna oliver och lite torrostade jordnötter. Torr sherry kan vara speciellt om man inte provat det tidigare eftersom att den är snustorr, det finns inte en gnutta socker och den kan upplevas sur och nästan lite salt. Sherry är dock generellt mycket välgorda viner vilka på senare år har blivit oförtjänt omodernt och förknppat med pensionärer och bridge. Amontillado som är fatlagrad och oxiderad är dock lite snällare för nybörjaren än den sherry av Fino-typ som inte är fatlagrad. Just den här är bärnstensfärgad och har en torr och fräsch doft med inslag av torkad aprikos och nötter. Den har bra syra och nästan tendens till sälta och nötterna kommer tillbaka i smaken tillsammans med en liten ton av citron. Sherry är förövrigt bra eftersom att du inte behöver dricka upp hela flaskan bara för att du öppnat den. Ställ den i kylskåpet så håller den i månader.

Gå nu förbi Systemet på väg hem gör något väl valt inköp, sätt på Rod Stewarts Motown Song och ta fredag med ett glas av ditt nyinköpta vin eller öl.

På återssende!

Lucas

Nämnda drycker

Sierra Nevada Pale Ale [nr 1525] 22,90 kr (355 ml)
Emilio Lustau Solera Reserva Amontillado Los Arcos [nr 8227] 69 kr (375 ml)

No comments: