Friday, April 25, 2008

Vin vin och mera vin och öl från Sigtuna

Oj oj oj, hela torsdagen har jag sprungit runt på Vinordic i Stockholm och fascinerats av viner och andra trevliga drycker från jordens alla hörn. Som ett litet barn i en godisbutik vill man aldrig gå därifrån, men när man smällt i sig hela godispåsen så känner man ändå att det kan få räcka för ett tag.

Det är svårt att sätta fingret på vad som var mest fantastiskt och det känns nästan som att det kommer ta ett par dagar innan man fått en ärlig chans att smälta allt. En årgångsprovning av det libanesiska kultvinet Chateau Musar var givetvis någonting alldeles extra men även den tyska vinprovningen med mat som leddes av regerande världsmästarsommilier Andreas Larsson var mäkta imponerande.

Tyska viner har i över hela världen fått oförtjänt dåligt rykte av alla gemena vätskor som tappats på flaskor i märkliga färger, jag vet inte om jag vågar kalla dem för vin. Liebfraumilch och andra halvtorra viner har gått i täten och lett den utveckling som är långt ifrån rättvis mot många av Tysklands kvalitétsproducenter. Det finns ett område i Tyskland som heter Franken och producenterna där har fått dras med ytterligare oförtjänta sammankopplingar. Området har i nästan trehundra års tid konsekvent använt sig av flasktypen Bocksbeutel. Flaskan är inte så hög, den är platt platt och cirkulär till formen, med andra ord har den slående likheter med flaskan för den portugisiska storsäljaren Matteus Rosé. Matteus Rosé må vara en storsäljare, men det är allt annat än ett bra vin och att de Frankiska, utsökta, vinerna tappade på Bocksbeutel har tvingats bli förknippade med den har garanterat inverkat negativt på deras försäljning.

Ett vin från Franken som visserligen inte var med på den specifika provningen på Vinordic men som jag ändå vill rekommendera heter rätt och slätt Franken Silvaner 2006 och kommer från producenten Eschendrorf. Silvaner och Müller-Thurgau är druvorna som tillsammans dominerar den frankiska vinproduktionen och i området producerar de mestadels torra och eleganta vita viner även om man kan träffa på även dessertviner. Silvaner är en druva som ibland beskylls för att vara utan karaktär, men och andra sidan vara utmärkt för att uttrycka sin växtplats och sin terroir. Generellt blir vinerna milda och aningen jordiga och ibland aningen syrafattiga och de har på sista tiden vunnit mark efter några års impopularitet. Eschendorf Franken Silvaner 2006 är ljust gult med en antydan till grön ton och doften som är något återhållen domineras av fläder, äpple och lime. Smaken går mot päron, melon och äpple och har druvtypsikt låg syra. Vinet är inte helt druvrent utan innehåller också 10 % av den enklare druvsorten Müller-Thurgau. 7,0 poäng har jag gett vinet och jag rekommenderar det till stekt vit fisk eller till säsongens färska vita sparris.

På vinfronten vill jag passa på att nämna att i maj kommer en hel massa med riktigt fina viner, framförallt röda italienska så glöm inte att hålla ögonen öppna. Även rosévinerna för sommaren släpps i början på maj så ni kan räkna med en liten rosévinsguide snart.

Jag kommer från Sigtuna från början och därför ligger det mig lite varmt om hjärtat att Sigtuna har startat ett eget brygghus. De har funnits i något år nu men det är först senaste veckorna som jag haft möjlighet att prova deras öl. Håkan Lundgren är en av de riktigt stora inom svensk ölbryggning och han är en av delägarna i Sigtuna Brygghus. Deras öl säljs dels i deras egna pub men också till andra restauranger och i viss mån till Systembolaget. Deras öl har alltid någon spännande historia och ölen kännetäcknas alltid av underfundiga namn och charmiga flaskor. Den mahognyfärgade Humle Hildas Altbier är nog min favorit ur sortimentet och jag gav den 7,5 poäng. Den är fyllig med medelstor beska och har härliga foffeetoner och små inslag av vanilj. Den har en lite bränd ton som inte är speciellt typiskt för ölsorten men ack angenämt. Humle Hildas Altbier, Gas-Jannes Golden Ale och Jäst-Hasses Export Lager går alla att beställa via systembolaget i lådor om 12 flaskor. Tyvärr gäller det bara personer i ABC-län.

Det blev ett kort nyhetsbrev idag men jag lovar att återkomma nästa vecka. Den här helgen tycker jag att det är dags att slänga Fleetwodd Macs gamla låt Tusk i skivspelaren, sen tar man sitt glas med väl kyld silvaner och går ut och njuter av solen!

Ha en trevlig helg och njut av vädret!

Nämnda drycker:
Följ länken för att komma till Systemblagets infosia


Eschendorf Franken Silvaner [nr 5818] 79 kr
Humle Hildas Altbier [nr 83178] 296,50 kr - 12 flaskor á 50 cl
Gas Jannes Golden Ale [nr 77021] 295,50 kr - 12 flaskor á 50 cl
Jäst Hasses Export Lager [nr 81867] 294 kr - 12 flaskor á 50 cl (7,0 poäng)
Guldgul med uppenbart ofiltrerad och grumlig. Härligt fyllig lager med inslag av smörkola och jäst.
(7,0 poräng)

No comments: