Tuesday, April 29, 2008

Grillning och svensk besvikelse

Hej igen!

Hoppas att valborg har varit trevligt och att du haft tid att njuta lite av våren som tycks ha kommit på riktigt. Förra veckan var det en sådan där riktigt härlig vårdag när jag trillade in på Scandic Anglais en eftermiddag. Mackmyra hade smyglansering av sin nya, och första riktiga, whiskey. Jag har vi olika tillfällen smakat på några av de preludium som tidigare släppts och tycker att smakupplevelserna varierat. Några har varit bra, andra mindre. Tyvärr hör den här, Mackmyra Whiskey Svensk Single Malt - Den första utgåvan, till de som inte bjudit på någon vidare förtjusning, 5,5 poäng. Den är enkel och okomplicerad och nästan lite mesig. Med diskreta toner av persika, päron och vanilj glider den ner lätt som apéritif, men det är där någonstans det stannar. För det priset som den faktiskt kostar finns det flera avsevärt bättre whiskey, så om du inte är ett stort Mackmyra-fan rekommenderar jag någonting annat.

Mackmyra är i alla fall ett kapitel svensk dryckeshistoria och startades för ett antal år sedan, efter att ett gammalt grabbgäng från studietiden på KTH spenderat en vecka i fjällen. Det visade sig som av en slump att alla hade tagit med sig en flaska single malt whiskey och under en sen kväll frågade någon varför det inte fanns som kom från Sverige. Killarna gjorde slag i saken och vi har sett hur det har gått. Succén i folkhemmet har varit slående och köerna till Systembolaget i samband med lanseringar har varit hundratals meter långa. Hos kritiker har de fått både ris och ros även om omdömena mestadels har varit positiva. Bland annat utsåg whiskeygurun Jim Murray, Preludium 3 till European Mainland Whiskey of the Year 2007.

Mackmyra är gjort på enbart svenska produkter, kornet kommer från svenska gårdar och i de rökiga varianterna har det fått torka i röken från vitmossa och enris istället för den skotska torven. Allt för att ge den en svensk prägel. Grundarna bestämde sig tidigt för att inte försöka göra en skotsk whiskey och bli kanske 75:e bäst eller 50:e eller ens 20:e, istället skulle de göra den bästa svenska! På ett mycket okonventionellt sätt har sedan whiskeyn fått ligga på små ekfat, ibland så små som trettio liter, i Skottland förekommer inget mindre än hundra liter. Mera massa mot volym ger tydligare prägel och ett snabbare resultat. Något annat ovanligt är att Mackmyra delvis använder sig av ny ek. Något som annars nästan helt är förbehållet amerikansk bourbon som enligt lag måste ha legat på nya ekfat. Ekträt som används är inte heller vilket som helst, det är kungliga ekar från Visingsö som används. Egentligen är ekarna där reserverade för kungens skeppsbyggen, men idag då skeppsbyggen inte ofta använder sig av trä är det väl inte mer än rätt att det används till nyttigare ändamål.

Jag tog mig en sväng förbi Belgobaren häromdagen. Jag kan inte säga att det är det allra trevligaste stället i stan, men det är egentligen inget fel och vad det gäller belsgisk öl så kan de sina grejer. Belgiska ölglas har jag aldrig riktigt förstått mig på, de verkar finna hundratals med små variationer optimerade för varje öl. Fraförallt den typen som ser ut som förstorade champagneskålar förblir en gåta för mig. Dofterna tycks försvinna ut i tomma intet. I vilket fall som helst så var det i precis ett sådant glas som jag fick min De Koninck amber ale. Färgen var rödbrun och doften var ordentligt maltig med liten citruston. Smaken var härligt fruktig och syrlig med mycket bröd och lite bränd eftersmak, små toner av smörkola och choklad som nästan gör den lite söt, beskan är låg till medelstor och helhetsyntrycket är väldigt bra, 8,0 poäng.

Vino Nobile di Montepulciano är namnet på en av de mer välberyktade apellationerna i italienska Toscana. Även om området redan har d.o.c.g status, den finaste apellationsstatusen, tycker många proucenter att det även i folkmun borde klinga lika bra som mer berömda Brunello di Montalcino. Montepulciano är en liten by i Toscana och skall inte förväxlas med vindruvan med samma namn, den odlas huvudsakligen i regionen Abruzzo och är något helt annat. Idag den andra maj lanseras en hel rad med lite finare italienska rödviner, både i beställningssortimentet och i ordinarie sortiment, och jag kan passa på att rekommendera just ett Vino Nobile di Montepulciano som kommer från producenten Carpineto. Vinet är lysande mörkrött och har en elegant doft av mörka körsbär, ek och är aningen blommigt. I smaken är det sametslent och välstrukturerat med typiska sangiovesedrag av körsbär och ek, 8 poäng. Vinet kräver kraftigare mat som en toscansk köttgryta eller varför inte vilt, men bör också fungera med lagrade ostar. Vill du lagra det här vinet så är det inte några som helst problem att låta det ligga de närmaste 10 åren.

Carpineto kommer från Greve en Chianti och var en av de producenter som såg till att vinerna från Chianti fick det uppsving som vi i hänseende på kvalitet har beskådat. Under sent 60-tal gjordes där inget annat än enkla bordsviner men Carpineto var övertygade om att det fanns potential att göra riktigt stora viner. Producenten håller generellt hög klass och har idag fyra vingårdar på olika håll i Toscana. I sin portfölj finns nästan alla olika typer av kvalitetsviner som görs i Toscana, även om de inte odlar alla druvorna själva, bl.a. köper de in druvorna till sin Brunello di Montalcino. Carpenito Vino Nobile de Montepulciano 2001 finns i Systembolagets beställningssortiment från och med idag.

För den som tycker om Toscanska viner av Sangiovese men tycker att ett Vino Nobile verkar lite dyrt så finns det alternativ. Hösten 2006 besökte jag den Italienska vinproducenten Zonin och hjälpte under några sensommarveckor till med vinskörden, la vendemma. Druvorna från en gård i Gavorrano, inte så långt från Grosetto i vindistiktet Maremma, var jag med och plockade och finns idag i Rocca di Montemassi Le Focaie Sangiovese 2006. Vinet är kraftigt i en ganska enkel men god stil, kryddigt och smakrikt med en dominerande smak av mörka körsbär och eftertoner av choklad och örter. Jag tycker egentligen inte om att skriva om priser eftersom jag tycker att viner bör bedömmas för hur de smakar. Sedan är det upp till köparen att avgöra om de är värda priset. Hur som helst tycker jag att det här vinet ger ganska bra kvalitet för pengarna. I vanliga fall skulle jag aldrig rekommendera ett vin på box, vin på plastpåse kan under nästan inga omständigheter vara av någon vidare kvalitet, men Rocca di Montemassi finns faktiskt även på box. Flaskan finns i beställningssortimentet - välj den!

I helgen tycker jag att du ska unna dig lite extra fint vin och ha grillningspremiär, om du inte redan haft det. SMHI talar om ganska soligt väder under i alla fall lördagen och med de temperaturer vi har haft nu finns det ingen anledning att vara inne mer än man måste. Ett gott glas vin i kvällsolen, känn doften av grillos och lyssna på den nya artisten Duffys skiva Rockferry, hela skivan håller härlig kvalitet och hiten Mercy är strålande.

Trevlig helg!
//
Lucas

Nämnda drycker:
Klicka på länken för att komma till Systembolagets infosida

Mackmyra Whiskey Svensk Single Malt - Den första utgåvan [lanseras den 2 juni] 543 kr

De Koninck Amber Ale [nr11531] 15,30 kr 330 ml

Carpineto Vino Nobile de Montalcino 2001 [nr 74240] 199 kr - Beställningssortimentet

Zonin Rocca di Montemassi Le Focaie Sangiovese 2006 [nr 82942] 89 kr - Beställningssortimentet

No comments: