Friday, August 22, 2008

Kräftskivor

Så var det fredag igen och det är inte utan att man saknar aperetivo i Florens. Det är dock ingen idé att misströsta nu när det är kräfttider i Sverige. Kräftor och svensk kräftskiva hör väl till det svenskaste som finns och det är väl inte fy skam.

Under det tidiga 1900-talet växte sig nykterhetsrörelsen stark i Sverige och det till följd av stora problem som såväl samhället som enskilda individer led av. I augusti 1922 utfärdades en vägledande folkomröstning rörande införandet om ett totalt rusdrycksförbud. En av svensk historias mest berömda propagandaaffischer kom att vara en av anledningarna till att förslaget avslogs med 51 % mot 49 %. Affischen målad av Albert Engström är ett självporträtt prytt med kräftor och en snapsflaska med tillhörande glas och den sedemera klassiska texten Kräftor kräva dessa drycker, du måste avstå från kräftor om du röstar nej den 27 augusti. Må det vara sant eller falskt så är det definitivt svensk tradition med snaps till kräftor och jag tänkte mig på en liten guide till drycker som passar till kräftor.

Om vi ska ta och börja med snaps så tycker jag att Gammal Norrlands Akvavit utgör ett strålande alternativ. I Europeiska Rådets Förordning nr 1576/89 regleras namnskyddet av europeiska spritdrycker och där återfinner vi begreppet Akvavit (Aquavit är även tillåtet). Av paragrafen framgår att namnet är reserverat för jordbruksalkohol kryddad med övervägande del kummin- eller dillfrön. Snaps kryddad med andra örter eller kryddor får rätt och slätt kallas för brännvin.

Gammal Norrlands Akvavit har funnits sedan 1929 och hade då den lanserades OP Andersson som tydlig förebild. Den är kryddad med huvudsakligen kummin, fänkål och anis tillsammans med en liten russinsmak från sherryfat är det de smakerna som tydligt går att urskilja.

Ett annat alternativ är en annan akvavit, Läckö Slottsaquavit. Med fina dill och kummintoner ger den utmärkt sällskap till kräftorna. Det här var också den första KRAV-märkta snapsen och idag har den fått välkommet sällskap av några till. Läckö slott ligger strax utanför Lidköping och säden till aquaviten kommer från dess omnejd. En krona per flaska går också till en stiftelse som förvaltar slottets frukt och blomsterträdgårdar.

Till kräftorna vill vi kanske också gärna släcka törsten. Det vore tråkigt om någon missförstod det som att jag uppmuntrar till att släcka törsten med akvavit. Öl har en nästan lika stark koppling till kräftskivor som snaps, även om den inte bär samma kulturhistoriska länk som snapsen.

Vad det gäller öl är det lageröl som brukar anses som det givna alternativet men för dig som gillar ale finns det strålande alternativ. Oppigårds Late Summer Ale är ett utmärkt öl, från det mycket pålitliga ölbryggeriet utanför Hedemora i Dalarna, som utgör trevligt sällskap till kräftorna.

Late Summer Ale är ordentligt grumlig och matt bärnstensfärgad. Doften är fruktig med framträdande ton av passionsfrukt. Smaken är torr och fyllig med en fruktig humlebeska som präglas av passionsfrukt och lite mango, en ton som påminner om pinnglassen Solero. Bra maltig kropp - Ett rejält öl. 8,0 poäng.

Skulle du vara vintypen så finns det självklart alternativ. Det viktiga är att det är ett vin med hög syra och lite finess. Tänk på viner i stil med Chablis, Sancerre eller varför inte Champagne. Nej jag är inte knäpp! Varför skulle inte vin fungera? Vitt vin och räkor är en klassisk kombination och att inte tro att det skulle fungera med räkor är bara smått envist traditionalistiskt.

Trimbach Riesling är ett utmärkt torrt friskt vin från en förstklassig producent i Alsace som jag gladeligen vågar rekommendera till kräftkalaset. Det är påtagligt syrligt med en druvren, mineralkrispig smak som präglas av grape och citrus med små inslag av aprikos. Trimbach hör till en av de mest kända producenterna i Alsace och har blivit kända för sin utpräglat torra stil. 7,5 poäng gav jag vinet sist jag drack det.

Champagne då? Jo Champagne är för det första den perfekta drycken till nästan allt som du inte vet vad du annars skulle dricka till; sött, surt, salt, bittert spelar ingen större roll. Så får gärna fransmännen det att låta i alla fall och det är väl om inte fullkomligt så i alla fall nästan sant. Till kräftor besitter dock champagnen flera önskvärda egenskaper, den har syran och finessen. Ayala Zéro dosage är med sinn snastertorra stil ett alternativ som inte alls är fel, eller varför inte en Heidscheck & Co Monopole Blue Top. Den är aningen utvecklad med doft av röda äpplen och citrus. Smaken är livlig och fruktig med äpple och grapefrukttoner med liten brödighet. 8,5 poäng.

Ha ett riktigt trevligt kräftkalas och lyssna på den härliga Roxettelåten A thing about you. Jag vet att det kanske inte är den mest moderiktiga låten men den är riktigt bra, och jag står för det.

Trevlig helg

//

Lucas

1 comment:

anne said...

Braaaaavoooooooo!!!!!!!
;-)