Thursday, August 14, 2008

Öl från Jämtlands bryggeri

En av fördelarna med att vara hemma i Sverige är att få dricka riktigt god öl igen. Den svenska ölen är kanske inte världsberömd men det är snarare märkligt än självklart. När folk från andra länder frågat mig om vi har bra öl i Sverige har jag självklart svarat ja. När de vidare undrat vilka öl som är svenska blir det en lite pikär situation att försöka förklara varför de danska ölerna är världskända och de svenska knappt nämnts vid namn utanför Skandinavien. Det är väl så att de stora jättarna i Sverige inte gör de allra mest enastående ölerna utan det är mindre bryggerier som står för kvaliteten.

En svensk modern klassiker är den alldeles utmärkta ölen Hell. Den har tillverkats sedan 1997 och har varit en nästan given succé från början. Den togs fram som ett samarbete mellan de ölspecialiserade stockholmskrogarna Akkurat och Oliver Twist och Jämtlands Bryggeri från den lilla byn Pilgrimstad någon timme utanför Östersund. Bara ett år senare blev dem framtagen som Bästa lager vid Stockholm Beer Festival. Ytterligare två öl har samarbetet, genererat Heaven och Fallen Angel. Totalt har ölen sedan 1997 genererat inte mindre än 19 guldmedaljer vi Stockholm Beer Festival och är därmed Jämtlands Bryggeris egna guldmaskin.

Hell är en välhumlad lager men faller också under kategorien färsköl. Färsköl är ett ofiltrerat och opastöriserat öl som inte sällan är lätt grumligt och har genom den minimerade tillverkningsprocessen bibehållit extra mycket smak. Precis som namnet färsköl antyder är den också tänkt att drickas upp ganska snart. I och med att den inte är pastöriserad blir den dålig snabbt och bör drickas upp inom ett par månader.

Till färgen är Hell ljust bärnstensfärgad med drag åt koppar och orange. Doften är tydligt humlekraftig med toner av annanas och grapefrukt, men också mer subtila bända inslag av kaffe. Smaken är medelfyllig, med medelstor kolsyrehalt. Beskan är stor och välbalanserad och mycket torr. I stort är det här ett mycket gott svenskt öl som jag ger 8,0 poäng och gärna rekommenderar till en härligt somrig svensk silltallrik.

Jämtlands Bryggeri har en bred portfölj med flera bra öl och de producerar notoriskt mycket bra jul- och påsköl, som varje år brukar höra till de allra bästa på marknaden. I portföljen finns dock flera bra lageröl. Ett av dem är President som är en mörkt gyllengul lager med en riktigt maltig doft med vissa inslag av tropisk frukt och lite toffee. Smaken präglad av malt i medelfyllig stil och lite återhållen beska. President är ett bra öl men som inte riktigt når upp till Hells standard och samlar ihop 7,0 poäng.

Helgens tips blir tidig lunch imorgon lördag till svensk OS tennisdubbelfinal imorgon förmiddag. Knäckebrödmacka med färskpotatis, inlagd sill, kokt ägg, knipplök och västerbottenost ackompanjerat av en välkyld Hell - det är sverige när det är som bäst!

Trevlig Helg

//

Lucas

1 comment:

Anonymous said...

Lika trevligt som vanligt, keep up the good work!