Hej
Så var det fredag igen och första riktiga pluggveckan har dragit igång. It's good to be back on track. Hoppas att ni är några som fått nytta av mina tips om septembernyheter på Systembolaget, det är nämligen nästan häpnandsväckande vilka spännande lanseringar som gjorts den här månaden. Vitt, rött, mousserande och öl - spännande saker i alla kategorier!
Det är september och hur märkligt det än må låta så är det månaden för oktoberfest och med den följer flera härliga tyska oktoberfestöl. För att förklara krävs en liten historielektion och få länder har så ölinluerad historia som Tyskland. Det började nämligen i den bayerska staden Ingolstadt den 23 april 1516. Där utfärdades, av Hertig Wilhelm IV, ett dokument som kom att gå under namnet Biersteuergesätz Reinheitsgebot, vilket fritt översatt betyder ungefär renhetsbuden för ölstugor. Långt tidigare hade dock dessa regler implementerats på sina håll men 1516 blev de generella och lagstadgade för hela det bayerska riket. Reglerna sade att öl endast fick göras på korn, vatten och humle. Inga andra ingredienser! Reglerna kontrollerades stenhård och minst sagt stränga sanktioner vidtogs för den som bröt mot dessa. Den som dömdes för tillverkning eller försäljning av felaktig öl kunde faktiskt dömas till döden.
Varför reglerna infördes finns lite olika teorier kring men den officiella varianten går ut på att man ville undvika svält till följd av prisökningar på bröd. Korn ansågs generellt inte som någon bra säd för brödbakning till skillnad från det bättre lämpade vetet. Eftersom att åtgången på öl var stor i dåtidens Bayern skulle priserna på vete stiga mot skyarna om det användes för ölbryggning. Veteöl ansågs dock ändå som något eftertraktansvärt och fint och förbudsreglerna ledde till att hovet och klostren fick monopol på att tillverka veteöl och där dracks det i mängder och uppskattades allra ärevördigast. Vilket som var det huvudsakliga argumentet spekuleras fortfarande i.
Humle, den andra tillåtna ingridiensen, har i alla tider använts till ölbryggning för sin smak men mycket också på grund av sina antibakteriella egenskaper. Det fanns alternativ som hade liknande egenskaper men dessa utgjordes bland annat av farliga svampar som kunde göra ölen till livsfarligt för den törstige. Därför reglerades humle som den enda tillåtna tillsatsen.
Varför vatten fick vara en av beståndsdelarna behöver kanske ingen förklaringen men den som har huvudet på skaft undrar varför det inte fick vara jäst i. Riktigt öl bryggs på malt, humle jäst och vatten, har vi ju fått lära oss i Spendrups numera klassiska reklam med Robert Gustafsson. Svaret är enkelt och jästen var helt enkelt inte påkommen. Det var först under början av 1800-talet som fransmannen Louis Pasteur identifierade jästen. Ölet jäste innan dess enbart med hjälp av luftburna jästsvampar och små tillsatser av förra bryggningens restprodukter.
1806 hade veteölet förlorat mycket av sin popularitet och det gjordes i och med det tillåtet för privata bryggare att tillverka det. Dock bara under förutsättning att det kallades för Weisse och inte Bier. Hur som helst, när Tyskland enades som nation 1871 var Reinheitsgebot ett av de krav som den Bayerska regeringen ställde på att det skulle tas med i den tyska lagestiftningen. Så blev det och det förklarar den starka prägel som Bayern har satt på den tyska ölkulturen.
I Bayern var underjäst öl populärt och eftersom att den vid tillverkning måste stå kallt och under en längre tid än den andra jäsningsform som kallas överjäsning kunde den bara tillverkas under de kyliga vintermånaderna. Där lagrades den i kalla grottor i Alperna och får mer smak av råvarorna än överjäst öl som får mer smak av själva jäsningsprocessen. Mars var generellt den sista månaden då det var tillräckligt kallt för att göra öl och för att man skulle ha så att det räckte hela sommaren gjordes enorma mängder som ställdes undan.
I Wien fanns under början på 1800-talet en ölbryggare som gjorde en lite mörkare öl som blev omåttligt populär. Varje år gjordes den i mars men skulle lagras hela sommaren tills i September då den lanserades som Wiener Märzen. När det tyska järnvägsnätet byggdes ut under början av 1870-talet kunde som av en slump stora mängder enkelt fraktas till München för den stora Oktoberfesten. Snart blev öltypen så starkt förknippad med festligheterna att den kom att helt enkelt kallas Oktoberfestbier.
Oktoberfesten var en tradition som redan på 1870 talet hade en 60-årig tradition sedan bröllopet mellan Kung Ludwig I och Therese von Saxe-Hildburghausen 1810. Målet hade varit en storslagen fest som skulle hålla på i 16-dagar och redan året efter hade festligheterna blivit tradition. Första söndagen i oktober avslutas alltid oktoberfesten med undantag för om söndagen infaller före den 3:e då den förlängs till den dagen. Med några undantag för krig har oktoberfesten ställts in men annars har den arrangerats varje år och snart är det dags för 200-års jubileum.
Sedan några år tillbaka finns det varje år ett stort utbud av oktoberfestöl, som idag har en lite ljusare karaktär än den ursprungligen hade, tillgängligt på Systembolaget. För att ölet skulle klara hela sommarens lagring gjordes de lite starkare än vanligt öl så se upp så att du inte dricker för mycket och blir ett så kallat Bierleichen, öllik, som vårdas i särskilda tält i München.
I år har jag inte hunnit prova igenom dem men förra året tog jag mig igenom hela sortimentet och kan hjälpa till med några riktlinjer. De finns några som bryggs enligt den lite mörkare traditionen men de kommer faktiskt inte från Tyskland. Amerikanarna Brooklyn Oktoberfest och Samuel Adams Octoberfest hör till den kategorien liksom svenska, mycket trevliga, Slottskällan Oktoberfest och den förra året utmärkta åländska Stallhagen Oktoberfest.
Lite ljusare och starkare är istället de tyska ölerna Kaltenberg Oktoberfest, Paulaner Oktoberfest Bier, Hofräu Oktoberfestbier, Löwenbräu Oktoberfestbier, Spaten Oktoberfest och Weltenburger Oktoberfest. Förra året blev Kaltenberg och Hofräu mina favoriter även om jag tyvärr tycker att alla de här ölerna är lite för opersonliga. Tyvärr, de borde kunna bättre!
Häll nu upp en sjysst oktoberfestöl ikväll och ladda med en stor omgång kryddig Bratwürst och Sauerkraut. Lyssna på Bob Dylans I want You och fråga dig själv hur mycket bättre livet kan bli!
Trevlig Helg
//
Lucas
1 comment:
Aaahhh, Underbart att få sig en dos ölkunskap! Som sagt, mer öl, det uppskattas i.a.f. från studentstaden Uppsala =)
// Maggie
Post a Comment