Så var det fredag igen och det känns nästan som att det var igår. Skolan har dragit igång ordentligt och det har inte varit många tillfällen att mer än andas känns det som. Saker tenderar att gå i ett. Nu har jag dock ett helt gäng med vinprovningar att se fram emot och det känns hur kul som helst. Imorgon är det dags för kräftskiva igen och åter en gång tänkte jag reflektera lite vidare över vad man kan tänkas dricka till kräftor. Festens värd frågade mig vad man bör dricka för öl om man inte är jätteförtjust i den mycket bittra öltyp i stil med Hell som jag rekommenderade för några veckor sedan. Lite elakt brukar den kategorien, lite snällare öl, kallas tjejöl och med det nämnt väljer jag att inte lägga några närmare värderingar i det.
Jag känner mig lite busig och tror att jag ska ge mig själv tillfälle att uppmana till lite experimentering. Det är genom att experimentera du kommer att lära dig mest och bäst om hur man själv lyckas välja dryck till mat. Jag har hört om någon som tycker att julöl är oslagbart till kräftor. Själv har jag inte testat och tror att jag avstår från att kommentera, alla har sin smak, men det kanske är en storslagen kombination. Lite mer generellt går det dock att säga att ljusa lager och ljusa ale passar bäst till den salta dillsmaken av kräftor.
En av mig helt oprövad kombination med kräftor, som precis slog mig, är Kronenbourg 1664 Blanc. I vanliga fall är denna aningen besynnerliga öl från Frankrike inte någon personlig favorit men till de röda små skaldjuren tror jag att den skulle passa utmärkt. Det är det anrika bryggeriet Kronenbourg i Strassbourg som ligger bakom det här veteölet på små blåa gasflaskor. 1664 är en liten serie med öl som fått namn efter det år som familjen Hatt, Kronenbourgs skapare, började med kommersiell ölbryggning. På den tiden hette bryggeriet Canon och låg strax utanför Strassbourg men när Frédéric-Guillaume Hatt tröttnade på stadens och platsens återkommande översvämningar flyttade han bryggeriet till den högre belägna stadsdelen Cronenbourg och därav ölets namn. Nu för tiden är dock inte Kronenbourg franskägt utan precis som många andra stora ölmärken ingår det i en större koncern. I det här fallet var
det Scottish and Newcastle som var köpare år 2000, sedan tidigare i år är det dock Carlsberg Group som är huvudägare. 1664 Blanc är ett veteöl som snarare följer den belgiska veteöltraditionen än den tyska och bör därför benämnas som witbier. I Belgien är det nämligen inte alls ovanligt att precis som i den här blanda citron och koriander i ölbryggningsprocessen. Resultatet blir ett friskt syrligt öl, nästan helt utan beska som har en påtaglig smak och doft av citronkaramell. Det är ett udda öl som jag tror måste upplevas för att man ska kunna ha en uppfattning om. En sådan följer med mig imorgon.
Ett annat kommersiellt men ganska ok öl är Brooklyn Lager. Det här ölet bidrar inte så mycket till experimenteringen utan är egentligen ett ganska säkert kort på kräftkalaset. Inte särskilt upphetsande för ölfantasten men tillfredsställande för de flesta. Brooklyn är ett amerikanskt bryggeri som med ett brett sortiment lyckats slå sig fast ganska väl på den europeiska marknaden. Deras lager är ett ganska mångsidigt öl som passar till många
rätter och bryggs i en stil som ölkännaren skulle kalla för en något moderniserad wienerstil. Det är ett gyllengult öl med bra balanserad beska som med lite blommiga humletoner aldrig tar överhanden och ackompanjeras av lite fylliga carameltoner.
Precis som jag också ägnat ett tidigare inlägg åt går det utmärkt att dricka vin till kräftorna. En septembernyhet som kan vara lite spännande är vinet Muscadet Sèvre-et-Maine sur lie. Vintypen Muscadet sur lie härstammar från Loire i Frankrike och brukar ses som ett typiskt och klassiskt ostronvin, varför ska det inte också passa till kräftor. Vinet görs av den lite ovanliga druvsorten Melon de Bourgonge som ursprungligen, precis som namnet antyder, kommer från Bourgogne men planterades på grund av sin frosttålighet i Loire efter att nästan alla andra rankor i regionen fryst ihjäl en ovanligt svår vinter 1709. Melon de Bourgogne har sedan inte släppt den starka ställning den har i regionen även om den på sin håll fått ge plats åt andra druvor också. Namnet Muscadet som druvan också ofta kallas kommer troligtvis från de muskliknande toner som druvan ibland kan ge ifrån sig. Sur lie betyder på jäst och innebär att vinet efter vinifiering fått ligga en längre tid med jästresterna kvar i faten. På så vis skapas en aningen jästig komplexitet och det ger också vinet en mycket försiktigt mousserande karaktär som på franska kallas perlant. Det har en medelintensiv gulgrön färg med minimala men syniga bubblor på glaskanten. Doften är medelstor och ungdomligt fruktig och har inslag av annanas, melon och en liten honungston. Smaken är torr och syrlig med pyttesmå subtila bubblor. Jästig smak med äppliga toner och inslag av citron och annanas.
Ett annat experiment som får följa med mig på kräftskiva fortsätter i veteölens tecken men den här gången i form av mer tysk tradition. Närmare bestämt veteöl av typen kristall. Kristall betyder precis som man kan tänka sig att den är kristallklar och till skillnad från stilen Hefe
är den filtrerad och har inte den grumliga karaktär som präglar dessa öler. Med jästresterna bortfiltrerade smakar den heller inte lika jästigt och fylligt som hefeweiss och får istället en aningen citruspräglad karaktär som jag ofta finner dra mot aprikos. Både Erdinger Kristallklar och Paulaner Kristall är goda alternativ.
Det här är bara några alternativ på roliga mer eller mindre experimentartade tips. Våga prova är min uppmaning. Varför inte en imperial stout? En gueuze för den som vill slå på lite? Kanske en torr sherry? Torr cider? Eller kanske vara helt crazy och ge dig på en sake?! Det är helt klart bara du som sätter gränserna och ju mer du vågar prova desto mer lär du dig! Ät lite goda kräftor till helgen och ackompanjera med mer eller mindre våghalsigt alternativ. Sätt på en klassisk Cornelis Vreeswijk skiva och börja med den otroligt fyndiga och tokcharmiga Sonja och Siw. Hade det också varit tio grader varmare ute tror jag inte Sverige blir mycket bättre än så!
Trevlig helg
//Lucas
Så här lät det förra gången jag reflekterade över kräftor
Nämnda drycker:
Följ länken för att komma till Systemblagets infosida
Kronenbourg 1664 Blanc [nr. 1514] - 13,30 kr (330 ml)
Brooklyn Lager [nr. 1548] - 14,40 kr (335 ml)
Muscadet Sèvre-et-Maine sur lie [nr. 97358] - 69 kr
Erdinger Kristallklar [nr. 1505] - 19,90 kr (500 ml)
Paulaner Weissbier Kristall [nr. 1530] - 16,50 kr (500 ml)
No comments:
Post a Comment