Sunday, May 2, 2010

Nya flaskor i Champagne ett steg mot en hållbarare värld?

Det är en intressant diskussion som pågått under en lång tid i hela världen om närproducerad mat. Närproducerad mat som ur ett perspektiv ska vara rikare på näringsämnen och ur ett annat perspektiv skall generera mindre koldioxidutsläpp på grund av minskade transporter. Som boende i Skandinavien kan detta tyckas ställa till med vissa problem. För det första får vi hålla oss till rotfrukter ungefär sex månader av årets tolv men minst lika viktigt är det med drickat. Vi kan visserligen dricka öl från de småbryggerier som dyker upp runt om i landet med allt högre kvalitet men ibland vill vi kanske dricka vin också. Det är därför otroligt roligt att se vin-, öl- och spritproducenter som börjar bry sig om sin produktion.

Försäljningen av ekologiska viner på systemet ökar hela tiden och flera av de stora svenska akvavitmärken är sedan en tid ekologiska. Emellertid kan man fråga sig om inte transporterna av vin från andra sidan världen borde förstöra hela poängen med ekologiskt vin. Om en vin produceras i Australien och med ekologiska metoder, sedan transporteras det till Sverige och säljs som ekologiskt, borde inte de ändå ha förbrukat sin kvot av omvärldspåverkan då?

Men om det nu är så långt till Australien och Argentina. Då är det väl mycket bättre att vi börjar dricka mer franska viner igen. Precis såsom vi gjorde för 15 år sedan men då av den anledningen att vi trodde (kanske med all rätta) att de var bäst. Nja, det är inte riktigt så enkelt. Från Argentina och Australien transporteras vinet med båt till Sverige medan det från Frankrike fraktas i lastbil. Den franska lastbilen släpper ut ganska precis lika mycket utsläpp som den relativt utsläppssnåla båttransporten.

Det är därför glädjande att de franska Champagneproducenterna enats om att börja buteljera sina ädla droppar i en ny, lättare, flaska. Det är inte några enorma skillnader men den gamla standarden på 900 gram blir nu 835 gram och varje gram blir av betydelse i slutändan. Bara till Sverige blir det en inte oviktig skillnad. Det såldes 2,1 miljoner flaskor Champagne till Sverige under 2007 uppger interchampagne.co.uk. Det motsvarar 136,5 ton mindre transport till Sverige årligen. Tittar man på världsexporten så är det nästan 9400 ton som inte behöver fraktas ut ur Frankrike varje år. Frågan är om det är ett trick från champagneproducenterna för att få publicitet i en tid av allt sämre försäljning, mycket tack vare finanskrisen, eller om de faktiskt bryr sig om miljön.

Ett förslag för dig som vill unna dig lite trevligt att dricka och inte behöva oroa dig för vare sig bekämpningsmedel eller koldioxidutsläpp är att leta dig till Vassa Eggen Steakhouse på Birger Jarlsgatan i Stockholm. Där kan du avnjuta en cocktail baserad på Gripsholms närproducerade och ekologiska vodka tillsammans svenska frukt, bär och kryddor från tillika miljömedvetna odlare.

Självklart måste inte alla sluta dricka vin och börja dricka Gripsholms vodka. Jag dricker själv vin från hela världen både gärna och ofta. Däremot uppmuntrar jag gärna initiativ såsom från de franska champagnetillverkarna (även om jag tvivlar på att deras bakomliggande är till hundra procent miljömedvetenhet). Jag vill också rikta lite kritik mot det fokus som riktas mot marknadsföring av ekologiska produkter där inte helhetsperspektivet vägs in i märkningen.

//

Lucas

Läsa mer och länkar:
Läs gärna mitt inlägg om Nils Oscars Ekologiska Tärnö Gin

Vill du läsa mer om champagneflaskorna läs pressmeddelandet i Daily Mail här.
Intresserar du dig för vintransporternas påverkan på miljön läs Ekovins transportguide här.
Är du sugen på Gripsholms Vodka kan du besöka destilleriets hemsida här eller se den i systembolagets produktkatalog här. Om deras samarbete med Vassa Eggen läser du pressmeddelandet här.

No comments: