Tuesday, May 4, 2010

Tärnö Gin, mer närproducerad och ekologisk sprit


Häromdagen skrev jag och berättade om Gripsholms ekologiska vodka. Självklart finns det fler alternativ för den sprittöstande och miljömedvetne svensken. Sedan aprillanseringen på Systembolaget (som egentligen skedde den 23 mars) finns även den ekologiska produkten Tärnö Gin på Systembolaget. Den finns inte bara i de exklusivaste butikerna eller i beställningssortimenten, nästan alla butiker har utrustats med den här lite exklusivare ginen från Nils Oscar.

Jag är övertygad om att de flesta känner till Nils Oscar som öltillverkare men tvivlar på att alla är bekanta med dem som sprittillverkare också. De börjar dock få en stadig portfölj med sprit som innefattar olika typer av sädesdestillat. Olika typer av vodka, smaksatta och neutrala, som det rört sig om tidigare får nu alltså sällskap av en gin. Jag har vid flera tillfällen haft tillfälle att prova flera av deras produkter och trots att jag är tveksam till hela kategorien smaksatt vodka, är Nils Oscar Vodka Plus Fläder/Lime en riktigt god dryck.

Nu rör det sig dock om Tärnö Gin och när Systembolaget skickade ut offert om en ekologisk gin var det Nils Oscar som drog det vassaste strået hos provningspanelen. 16 andra gin fick visa sig besegrade av den fullkomliga nybörjaren på ginmarknaden. Systembolaget menar att syftet till lanseringen var att bredda utbudet i kategorien.

Nils Oscar Ekologisk Tärnö Gin innehåller förutom den obligatoriska ginkryddan enbär och de mer eller mer standardiserade ginkryddorna koriander och citron även kanel, kardemumma och fläder. Alla kryddorna kommer från den ekologiska leverantören Änga Gård utanför Sala som specialiserat sig på ekologiska kryddor i över 20 år. Givetvis är Tärnö Gin, precis såsom föreskrivs för att i Europa få kalla sin produkt gin, destillerad med kryddorna och inte smaksatt efteråt.

Jag tyckte lanseringen var intressant och bestämde mig för att ställa lite frågor till Nils Oscars själva.

Att utöka portföljen från vodka till gin var kanske inte jättesvårt men ni har valt lite udda kryddor. Inslag av fläder, kanel och kardemumma, hur tänkte ni där?

Tanken var att göra den godaste gin vi kunde tänka oss, därav kryddningen (där en hel del av kryddorna egentligen inte är så märkliga i gin). En gin som passar den sanne finsmakaren helt enkelt. Resultatet är en konventionell gin av typen London Dry. Nils Oscar Tärnö Gin har en mjuk men ändå frisk, krispig och kryddig karaktär av ädlaste ingredienser. God och njutbar.

Ni belyser att era spritdrycker skall kunna stå på egna ben utan att blandas ut. Ser ni ner på den som blandar sig en gin tonic på Tärnö Gin? Finns det kanske någon specialare som passar extra bra för just Tärnö Gin?

Naturligtvis ser vi inte ner på den som blandar sig en gin tonic, men faktum kvarstår att en bra sprit ska inte behövas blandas ut för att vara drickbar. Det är vår bestämda uppfattning. Det finns faktiskt de som verkligen uppskattar en god sprit och vill kunna dricka sin gin eller annan spritdryck i ett aromglas, utan att blandas ut. Dock ser vi gärna att man blandar en klassisk drink som Gin Tonic eller en Dry Martini. Smaken är olika och det är upp till var och en. Man ska dricka det man gillar helt enkelt.

Det här var er första ekologiska produkt. Kommer det fler?

Vi hoppas att vi i framtiden kan lansera fler ekologiska produkter. Nils Oscar Ekologisk Tärnö Gin är ett steg i rätt riktning. Dock handlar det inte nödvändigtvis om att lansera ekologiska produkter för oss, utan att sakta men säkert gå mot en miljövänligare produktion. Ekologiska produkter utgör en del av detta.

Ert spritsortiment börjar bli gediget men de flesta känner säkert till er som öltillverkare. Finns det risk att ni förlorar fokus och hur beter ni er för att sprida Nils Oscars som spritmärke?

Nej, vi anser inte att vi tappar fokus. Vi har arbetat parallellt med Nils Oscar öl och sprit i stort sett sedan starten 1996, och hittills har vi inte tappat fokus. För att sprida informationen om att Nils Oscar Company även tillverkar god sprit arbetar vi i stort sett på samma sätt som med vår öl, vilket innebär PR, mässor, personliga kontakter och öl/sprit-provarkvällar. Dock finns en skiljelinje däremellan (ibland får vi fokusera mer på vår sprit och ibland mer på vår öl). Det handlar inte speciellt mycket om klassisk marknadsföring med annonser etc. Det får man dessutom inte göra med sprit. Varumärket Nils Oscar är välkänt hos allmänheten, vilket naturligtvis hjälper vår nuvarande Gin-försäljning på traven. Vidare finns ju vår ekologiska gin på 90% av Systembolagets butiker, vilket underlättar för kunden då den slipper gå via beställningssortimentet. All annan Nils Oscar Sprit finns att beställa via Systembolagets beställningssortiment (mycket enkelt idag via vår egen hemsida). Alla våra produkter tillverkas med samma stora hantverks skicklighet, entusiasm och fokus.

Jag tackar Karin Wikström på Nils Oscar och jag tycker att det känns lovande att vi kan hoppas på att få se fler ekologiska produkter i deras portfölj i framtiden. En riktigt god ekologisk och svensk öl vore roligt om jag själv får önska. Nynäshamns Bryggeri gör förvisso ett bra alternativ med sin Ekholmen Ale och Slottskällan har några men fler behövs. Från internationellt håll levereras Oxford Gold och utmärkta Lager 77 och Zeitgeist men då har vi samma jag skrev om förra gången gällande transporter.

Vidare är jag en stor beundrare av Nils Oscars filosofi att sprit skall vara drickbar rent! Vodka faller mig inte så väl i smaken men en god gin är utan tvekan god att dricka som den är! Tack Nils Oscar för en intressant produkt!

//

Lucas Spinnars

Besök gärna Nils Oscars websida här eller titta på Tärnö Gin (produknr. 8) i systembolagets produktkatalog här. Ta gärna också en titt på kryddleverantören Änga Gårds hemsida här.

No comments: