Slottkällans Bryggeri ligger utanför Uppsala och startades 1997 av fyra eldsjälar som efter en tids resande i USA inspirerades av den mikrobryggerikultur som finns därborta. Slottskällan är en av anledningarna till det uppsving av svenska mikrobryggerier som faktiskt har skett på senare tid. Nils Oscar är en annan stor aktör men också min personliga favorit Nynäshamns Ångbryggeri tillsammans med Jämtlands Bryggeri och många andra, alla har de placerat sig bra i tävlingar och är goda representanter för att svensk öl kan stå för kvalitet och finess. Hur som helst så var det Slottskällan jag tänkte säga några ytterligare ord om. De första ölerna som släpptes såldes på nationerna i Uppsala och på någon lokal krog men efterfrågan var stor och det tog inte lång tid innan de två första ölerna fanns i Systembolagets sortiment. Det har sedan gått lite upp och ner och nya varianter har tagits fram för att sedan försvinna och några för att stanna. De är minst sagt värt att uppmuntra deras experimentslusta och fantasi, i Systembolagets sortiment finns inte mindre än 11 olika öltyper från Slottskällan. En personlig åsikt är dock att de skulle kunna vara lite mer vågade i sina smakprofiler. Ibland känns det som att de faller lite för lockelsen att sälja till de stora massorna genom att göra ölen lite mer lättdrucken, på så vis avviker de lite ifrån många av de andra svenska mikrobryggerierna.
Lagom till att det var 10 år sedan de släppte sin första öl har man släppt Slottskällan Decennium. Det är en riktig kanonträff som inte sparar på krutet. Med 6,7 % alkohol har man producerat ett öl som är i typisk tysk bock-stil. Namnet bocköl är lite tvåtydigt då det dels betyder just getabock på tyska (buck) men det lär också härstamma från den sydtyska staden Einbeck vilket har kortats ned till bock. Bocköl kanske många förknippar med det gamla ölet Starkbock, och just att det bara är starkt. Att det är starkt, oftast över 6,4 %, är visserligen inte att skjuta under mattan med men det är ett fint balanserat öl med stark kultur som tål att njutas. Generellt sett är de inte så starkt humlade utan ger bra utrymme för maltsötman att komma igenom och de återfinns i flera färgnyanser men är oftast koppartonade.
Slottskällan Decennium har en färg av ljus bärnsten med en nästan lite orange ton och doftar härligt maltigt. Där finns också en frisk citruston och jag finner även aromer av mogen banan. Smaken är återigen ordentligt maltig och mycket fyllig med karamelltoner, dadlar, och aningen mjölkchoklad. Den är mycket brödig med en lätt men len och mycket angenäm efterbäska som ackompangeras av en sötaktig fruktighet som dröjer kvar i munnen. Jag ger ölet 8,5 poäng. Slottskällan framhåller att det är tänkt att passa till mat, t.ex. kraftiga vilträtter, jag säger inte emot men dricker det gärna i egen majestät
Ni som inte är överförtjusta i öl ska inte behöva gå törstiga utan jag vill rekommendera ett gott vitt vin som passar till många tillfällen. Gustave Lorentz Gewürztraminer Reserve 2005 är ett vin från franska Alsace som med fördel avnjutes till en kryddig thai-wook eller en god kittost. Vinet är blekgult med en starkt sötfruktig mycket aromatisk doft med fruktiga toner av fläder, mandarin, päron och banan men också sommarblommor. Smaken är fyllig med tydlig smak av päron och papaya det är lite restsötma och tyvärr lite väl låg syra. Vinet fick av mig, då jag provade det för någon månad sedan, 7,0 poäng.
Gewürztraminer anses i Alsace, tillsammans med Riesling, Pinot Gris och Muscat, vara extra ädla, och de är också vanligaste förekommande sorterna. Ursprungligen kommer druvan från Italien där den känns igen som Traminer Arimatico vilket rätt och slätt betyder "Smakfull från Tramin". Tramin är en liten tvåspråkig, tysk och italiensk, stad i norra Italien som idag lever på att ha gett namn åt en världsomspridd druva. Gewürz är tyska och betyder krydda och det är precis så den känns igen. Många vinprovare menar att det är den mest lättigenkänneliga av alla världens druvor då den har så starka aromatiska, nästan precis kryddiga, toner av blommor och tropiska frukter. I Alsace görs de finaste exemplen som druvan kan erbjuda och de är oftast inte helt torra och generösa i alkoholstyrka. Det finns dock helt torra varianter liksom riktigt söta dessertviner.
Jag vill önska dig en trevlig helg samtidigt som jag passar på att nominera My hometown med Bruce Springsteen till helgens låt.
//
Lucas
Nämnda drycker:
Slottskällans Decennium [1450] 17,10 kr (330 ml)
Gustave Lorentz Gewürztraminer Réserve [nr 5244] 89 kr
1 comment:
Riktigt trevlig blogg Lucas!
Jag ser fram emot att läsa varje vecka!
Post a Comment