Thursday, March 20, 2008

Ekologiskt öl i påsk

Så var det dags för påsk! Det var ju nyss jul! Utbudet på julöl var nog större än någonsin i julas och nu till påsk vill flera av bryggerierna inte vara sämre. Fenomenet med säsongsöl har snabbt blivit populärt i Sverige och utan någon vidare historisk anknytning har det blivit ett lika självklart tillbehör till påsk som som ägg, sill och snaps. Påskölen har däremot lång historia i Danmark där man har gjort speciell Paaske-Brygd sedan början på 1900-talet. Jag hade tänkt prova igenom ett gäng påsköl men jag har åkt på en kanonförkylning och vet inte om jag skulle kunna känna skillnaden på mellanmjölk och whiskey så det har inte blivit av.

Förra veckan skrev jag ett längre stycke om Slottskällans bryggeri och deras påsköl Blåkulla var den enda jag hann prova. Den har vackert mörkt kopparröd färg med aningen gulaktig skumkrona. Doften är mycket brödig med lätt fruktiga inslag, den påminner om grovt lingonbröd. Där finns också en aningen bränd ton som påminner om sot. Smaken är mycket maltig men helt torr, det brända och det sotiga kommer igen i smaken och drar åt Vikarby knäckebröd , en viss träighet gör sig också påmind. Smaken är intressant och annorlunda men tyvärr är det ingen fullträff och jag ger den 6,0 poäng. Den är dock ganska låg i alkohol, bara 4,8 % vilket i jämförelse med många andra påsköl är ganska lite, och kan vara ett bra alternativ till den som inte vill dricka så starkt.

Ekologiskt vin har fått ett rejält uppsving det senaste året och det är med glädje som jag ser den utvecklingen fortsätta. Precis som många kvalitetsproducenter tror jag att det bästa vinet görs av plantor som får växa på naturlig väg genom att endast hjälpa naturen med dess egna medel. Ett beprövat knep är t.ex. att odla blom- och gräsväxter, framförallt klöver, mellan vinrankorna. Det binder kväve som plantorna kan utnyttja för att växa. Den här typen av växelbruk hjälper jorden att hålla sig frisk och behålla sin karaktär, något som många menar att kemiska gödnings- och bekämpningsmedel precis motverkar genom att bryta ner jordmånens särdrag, dess terroir.

Ekologiskt öl har tyvärr inte alls sett samma succé. I systembolagets ordinarie sortiment finns endast sex öl som är uttalat ekologiska. Dock vill jag framhålla att flera av dessa är riktigt bra! Oxford Gold från det brittiska bryggeriet Brakspear är en bra blonde ale med tydligt knäckig doft med inslag av citrus och aprikos. Smaken är fyllig med knäckiga toner som kombineras med en fruktighet som drar åt äpple. Beskan är bra och balanserad och den sitter kvar länge i en smak som annars är aningen kort. Totalt blir det 7,0 poäng. Brakspear gör även en mycket bra folköl som finns att få tag på i en del mataffärer. I typisk engelsk stil är Brakspear Bitter naturligt brygd till endast 3,4 % alkohol. Tummen upp för fler kvalitetsmärken i dagligvaruhandeln.

För att fira den lite längre ledigheten över påsk kan det väl passa utmärkt med en flaska Champagne, vilket de flesta dricker alldeles för sällan. I filmen Sideways, om några vinfantaster i Kalifornien, säger de att man måste inte spara en fin flaska vin till ett speciellt tillfälle. När man dricker en fin flaska vin så blir det ett speciellt tillfälle i sig. Det ligger en hel del i det för den som ger sig tid att njuta blir rikligt belönad. Nicolas Feuillatte Blanc de Blancs 2000 är en härligt fräsch champagne med blommig doft med inslag av äpplen. Smaken är fylld med gröna äpplen och nektariner och är en perfekt aperitif. 8,5 poäng får den av mig och är ett bra köp för sina knappt 300 kr.

I Champagne tillåts de tre druvorna Pinot Noir, Chardonnay och Pinot Meunier. Pinot Noir och Chardonnay är spridda runt hela jordklotet och odlas med framgång på många ställen medan Pinot Meunier inte odlas med nämnbar framgång någonstans utanför i Champagne. De har alla sina särdrag som bidrar till uppbyggnaden av en typisk Champagne. Chardonnay bidrar med blommighet och livlig syra. Pinot Noir står för frukten och och fylligheten medan Pinot Meunier ger en mer rustik stil med nästan jordiga toner. Dessa druvor får blandas helt fritt efter egen smak för att skapa önskad stil och de flesta standardchampagner innehåller alla tre sorterna. Blanc de Blancs däremot som rakt översatt betyder "vitt från vita" är gjord på enbart Chardonnay eftersom att det är den enda vita av de tre druvorna. Någon kanske undrar hur man kan göra vitt vin av röda druvor men det är inte så märkligt som det kanske kan låta. Färgen sitter i skalen och om skalen inte får ligga och dra, eller macerera som det heter på vinspråk, med druvmusten får det heller ingen färg.

När du hällt upp ett glas Nicolas Feuillatte Blanc de Blancs tycker jag att du ska sätta dig i en skön fåtölj och sätta på I'm looking through you från den gamla Beatlesskivan Rubber Soul. Mycket bättre blir det inte. Själv ska jag ta lite kvalitetstid med lite managementlitteratur inför en tenta nästa vecka.

Ha en jätteglad påsk och kom ihåg att ägg och vin kan vara svårkombinerat, välj öl! Systemet har öppet imorgon Påskafton om du glömt att handla.

Med vänlig hälsning
Lucas Spinnars

Omnämnda drycker:

Slottskällans Blåkulla Påsköl, [1293] 22,50 kr (500 ml)
Brakspear Oxford Gold, [nr 1533] 13,80 kr (330 ml)
Nicolas Feuillatte Blanc de Blancs 2000, [nr 7592] 295 kr (750 ml)

Intresserar du dig för fler ekologiska produkter? Läs om Tärnö Ekologiska Gin! Läs om Gripsholms Ekologiska Vodka! Eller kanske om ett vitt italenskt biodynamiskt vin, La Raja Gavi Pisé.

1 comment:

Anonymous said...

Trevlig läsning som vanligt Lucas, tack! Dock räknade jag till två särskrivningar och det gillar vi inte :)

Jag brukar vanligtvis tycka att Oppigårds Bryggerier gör rikrigt bra öl men om du inte redan varit och köpt din påsköl så rekommenderar jag att du hoppar deras Easter Ale, den var en liten besvikelse.