Saturday, June 7, 2008

Kalifornisk målarfärg

Hej alla, nu har sommaren kommit ordentligt och nationaldagen till ära är det fest på riktigt. Jag har en tenta kvar för terminen men snart blir det ordentligt sommarledigt.

Förra helgen var jag hemma på middag hos mina föräldrar och vi öppnade en flaska av mammas favoritvin. Ett vin som bara måste uppskattas, vare sig man gillar stilen eller inte! Kaliforniska zinfandelvinet Turley Juvenile 2004 från Napa Valley är som en fet käftsmäll. Jag uppmuntrar till att ta en titt på Turleys hemsida som visar tydligt att producenten vill att vinet ska snacka för sig självt, något som det med bravur klarar av.

Vinet är intensivt färgat med en aningen åldrad blålila färg som går mot brunt. Doften är enormt stor, komplex och portvinsliknande med dominanta dofter av katrinplommon, mörka körsbär, gummi och en liten ton av läder. Smaken är stor och mycket fyllig med komplexa toner av plommon, körsbär, björnbär och mörk choklad. Den höga alkoholen på 16 % gör att vinet känns varmt och fylligt men alls inte kokt eller spretigt. Vinet som börjar visa vissa drag av ålder är otroligt välstämt och bjuder på en helt underbar smakresa. Totalt lyckas det skrapa ihop 9,5 poäng i mitt tycke och hade jag råd skulle jag dricka det bra nära varje vecka.

Turley Wine Cellars är den mytomspunne kungen av kalifornisk zinfandel. När debörjade göra viner under början av 1990-talet kom de att förändra enhel vinvärld. Att Robert Parker, som väl får anses vara världens mest berömda vinrecensent, älskade vinerna är nog en del av förklaringen. Vinmakaren hos Turley lär vid något tillfälle ha sagt att "om du inte tycker om det kan du alltid måla huset med det" och åsyftat vinets intensiva färg. Utöver flera viner på zinfandel gör Turley också några viner på Petite Sirah som jag tyvärr aldrig kommit över men som lär vara helt fantastiska. I Sverige hittar du tre viner på zinfandel i Systembolagets beställningssortiment (observera att det är en annan årgång än den som ovan finns beskriven). Först och främst de två ej vingårdsbetecknade vinerna Juvenile och Old Vine där det kan vara svårt att säga vilket som är bäst, det är nog mest en fråga om smak. Juvenile är gjort på druvor från relativt unga stockar och har en lite yngre friskare smak än Old Vine som med mera fruktintensitet kommer från äldre stockar. Utöver de två finns även Duarte som kommer från vingården med samma namn vilken återfinns på lite nordligare breddgrader strax innanför San Fransisco.

Turley importeras till Sverige av den utmärkta importören Divine som i sitt sortiment erbjuder huvudsakligen kvalitétsviner från USA. Nordic Light Hotel på Vasagatan i Stockholm har ett nära samarbete tillsammans med Divine och kan idag fresta vilken vinälskare som helst med Sveriges troligtvis största vinkällare med Amerikanska viner. Blir du sugen på Turley är jag tämligen övertygad om att du kan hitta deras viner från betydligt fler årgångar och vingårdar där.

Zinfandel är en druva som hittat hem i Kaliforinen. Ursprungligen kommer den från Jugoslavien men har länge odlats under namnet Primitivo i Apulien (Puglia på Italienska) som lätt känns igen som klacken på det stövelformade Italien. Idag är det utan tvekan den röda druva som väcker starkast associationer till Kalifornien. Under många år var druvan inte värd några större upphetsning utan användes mest som bas i starkviner av sämre kvalitet känd för att ge stora skördar. På 70-talet kom dock ett enormt uppsving. Någon kom på blush wine ett vitt vin gjort på den blåa druvan som egentligen var ljust rosa, aningen sött och okomplicerat. Emellertid föll det de amerikanska vinkonsumenterna i smaken och försäljningssiffrorna rusade mot skyarna. Med en allt kräsnare vinpublik säljer vinerna inte lika bra idag även om de återfinns i affärerna. På 80-talet började det göras röda kvalitetsviner av Zinfandel och under 2000-talet har odlingarealen ökat anmärkningsvärt.

Druvan Zinfandel är känd för sina bäriga smaker som för tankarna till jordgubbar, körsbär och inte minst björnbär. Ofta blir vinerna fruktiga och kan visa upp smaker av mörka plommon och katrinplommon. Druvans naturligt höga sockerhalt gör att vinerna kan bli mycket alkoholstarka med procenthalter upp mot 17 %. När druvan får växa i alltför varmt klimat kan den dock få en lite platt smak och kännas aningen kokt.

Det var inte många veckor sedan jag skrev en massa bra saker om mörk lager, en ölkategori som jag i allra högsta grad uppskattar. I veckan drack jag Black Forest från bryggeriet Saranac som visserligen var bra men inte riktigt levde upp till mina förväntningar. Det är en svart lager av aningen annan karaktär än de tjeckiska öl av Čérne-typ som jag skrev om häromveckan. Färgen är brunsvart men inte helt ogenomtränglig och den mörkt beiga skumkronan är fin. Doften är vass och lite stickig med en påtaglig stor doft av tjära och malt. Smaken är stor, mäktigt rostad och aningen söt. Ölet är nästan helt utan kolsyra och bjuder på smak av bränt bröd, mörkrostat kaffe och riktigt mörk choklad. 7,0 poäng gav jag ölet som jag hade hoppats lite mer på då producenten med jämna mellanrum släpper mycket bra öl.

Den här veckan är Janne Schaffers egna tolkning av Jag vill ha en egen måne som är veckans låt. Låten spelades in till en hyllningsskiva till Ted Gärdestad och Jannes gitarrspelande går inte av för hackor.

Ha en mycket trevlig helg!
//
Lucas

Nämnda viner:
Klicka på länken nedan för att komma till systembolagets infosida:

Turley Juvenile 2005 [nr. 89140] 329 kr, beställningssortimentet

Turley Old Vine 2005 [nr. 89368] 349 kr, beställningssortimentet

Turley Duarte Zinfandel
[nr. 81468] 429 kr, beställningssortimentet

Saranac Black Forest [nr. 1328] 14,40 kr, 355 cl

No comments: