Friday, July 18, 2008

Blandad italiensk konfekt

Hej,

Det är inte lätt att bestämma sig för vad man ska skriva om under temat italienskt vin. Det finns så många olika saker som är både spännande och goda att förrådet nästan blir outtömligt. Jag tror att det är en av huvudorsakerna till att jag älskar Italien som vinland. Här finns allt från utmärkta torra mousserande från Franciacorta och Valdobbiadene, söta mousserande i Asti och Bracchetto, lätta vita från Soave och lite tyngre i Pinot Grigio från till exempel Friuli, stora röda från Barolo och Brunello, söta röda från Valpolicella och söta starkviner genom till exempel sicilenska Marsala. Visst finns variationen även i andra stora vinländer men jag tycker alltid att den blir extra påtaglig när man pratar om Italienska viner.

När jag inte kom fram till något specifikt så bestämde jag mig för att skriva om lite blandat som jag kommit över härnere. För det första har jag har hittat en absolut favoritbar i Florens. MoyoVia de’ Benci är klart värd ett besök om du har vägarna förbi. Där brukar jag bli serverad ett vitt vin från Piedemonte som är ganska intressant.

I Piemontes sydostliga delar, ganska precis norr om Genua, ligger den lilla staden och appellationen med samma namn Gavi. Vinregionen har sedan 1998 DOCG-status och har funnits som DOC-region sedan 1974, egentligen utgörs den av 11 byar men Gavi är det stora navet. Där trivs och frodas den inhemska Italienska druvsorten Cortese som mer eller mindre bara återfinns i norra Italien. Vinerna blir nästan genomskinliga med mer eller mindre grönt skimmer, och doften elegant och fräsch. Smaken blir lätt, torr och harmonisk.

Från producenten Claudio Manera kommer Gavi La Battistina 2007. Det är blekt och skirt med en liten blekgul färg. Doften är diskret och välstämd med toner av vit persika, gurka och sparris. Smaken är elegant med aromatiska toner av vit persika, päron och en påtaglig bitterhet. Vinet måste drickas väl kylt för att uppskattas, annars tenderar det att kännas väl blaskigt. Jag ger det 5,5 poäng men det ska kommas ihåg att det här vinet inte kostar mer än kring 6 €, vinerna från mer ambitiösa producenter brukar klassas bland Italiens bästa vita viner.

På systembolaget finns förvånansvärt många viner från den inte så stora regionen. Fyra stycken hittar du i beställningssortimentet. Tyvärr i nuläget inget i ordinarie sortiment, men det kommer nog snart, om modet med perifera druvsorter håller i sig. Det dyraste av de fyra kommer från producenten La Scolca och kan inte förväntas vara annat än av mycket bra kvalitet. La Scalca har producerat italienska vitviner i världsklass under en lång tid och dennes La Scolca Gavi dei Gavi är något av ett flaggskepp. Det lär vara det enda italienska vita vin som finns på Orentexpressens vinlista och det serveras ofta på filmpremiärer och vid andra mycket exklusiva tillställningar.

De andra tre kostar en liten bit över hundralappen och det ena är La Scolcas andravin från regionen. Även detta bör med vinmakerens skicklighet hålla tillfredställande klass. La Raja Gavi Pisé 2007 är spännande och kommer från den helt biodynamiske producenten La Raja. Vinet är ekocertifierat av bland annat den internationella standarden Demeter.

Från norra Italien och Piemonte tänkte jag mellanlanda här i Toskana för att sedan förflytta mig ända ner till Sicilien. Bildligt talat vill säga – fysiskt har jag inga planer på att lämna Toskana som är helt underbart.

Förra veckan kunde du läsa om Vino Nobile di Montepulciano gjort på druvan Sangiovese. Sangiovese utgör dom sagt basen i de flesta röda viner från Toskana och bland annat i Morrelino di Scansano. Scansano är en liten by i södra Toskana några mil sydost om Grossetto och Morrelino är det ortslokala namnet för Sangiovese. Minst 85 procent Sangiovese måste det vara för att få klassas som Morellino di Scansano, som från och med årgång 2007 också de har DOCG-status. Till skillnad från många Toskanska viner är de från Scansano bara fatlagrade för en kort tid, om ens det, och finns på marknaden redan sju eller åtta månader efter skörd. Avsaknaden av fatlagring gör dem fräscha men också ganska kortlivade och de bör drickas inom ett eller några år.

Morellino di Scansano 2007 från kooperativet Vignaioli del Morellino di Scansano är ett klart rödlila ungt och trevligt vin med tydlig fatdoft och inslag av läder och druvtypiska körsbärstoner. Efter lite luft visar det också upp lite fruktigare jordgubbstoner. Det är omedelbart fruktigt och fylligt i munnen men blir inte syltigt. Tydlig och druvtypisk sangiovesekaraktär med märkbar, men för druvan låg, stramhet. Vinet är gott men okomplicerat, 5,5 poäng.

På systembolaget finns ett flertal Morrelino di Scansano i olika prisklasser. Mitt råd är att du väljer en prisklass som passar dig och provar dig fram till vad du gillar. Jag har just nu vare sig bu eller bä att säga om producenterna.

Sist men inte minst tänkte jag som sagt nämna lite om ett Sicilanskt vin, som faktiskt inte ens kommer från Sicilien. Det låter lite märkligt men den lilla ön Pentelleria hör till Sicilien men ligger egentligen närmare Afrika än både Sicilien och det Italienska fastlandet. I värmen trivs den sockersöta druvan Muscat d’Alexandria eller Zibobbo som den lokalt kallas. Huvudsakligen odlas druvan idag världen över för att göra russin, men på sina håll används den också till att göra söta viner. Den trivs i värmen och härstammar från Egypten där redan de gamla Egyptierna tros ha kultiverat druvan för vinframställning.

I slutet av 1800-talet blev vinerna från Pantelleria kända på Sicilien och det tog inte lång tid innan de började uppskattas på fler håll runt om i Europa. När det Italienska apellationssystemet skapades var Passito di Pantelleria den tredje regionen att få DOC-status, något som tydligt markerar deras betydelse. I Sverige finns två alternativ tillgängliga men det är inte gratis. Det ena kommer från en uppskattad välrenommerad producent som heter Donnafattuga och vinet heter Ben Ryé Passito di Pantelleria 2006. 2006 lär ha varit en bra årgång som lämpar sig väl för lagring några år men kostar nästan 300 kr för en halvflaska.

Den andra möjligheten är att köpa en hel låda med 12 stycken halvlitersflaskor för totalt 1200 kr. De kommer från Carlo Pellegrino och är från 2002. Jag har inte lyckats hitta årgång 2002 här men väl 2007. Det är ljust kopparfärgat med en aningen spritig doft som omedelbart är lite unken. Ganska snart vänjer man sig vid den och den känns riktigt trevlig, tydlig doft av ej oxiderade torkade aprikoser, äpple och nypon. Märkbart blommigt i aningen annorlunda stil. Smaken är mycket söt med framträdande alkoholtoner. Där finns inslag av höstäpplen, nypon, rönnbär och torkade aprikoser. En viss bitter nötighet gör smaken intressant. 6,5 poäng får vinet som är skojigt och annorlunda att dricka.

Nu börjar det bli sent och för mig hägrar en aperitivo på Moyo. Mitt tips, om att blanda dig en Spritz, står kvar från förra veckan men sätt underbara Rolling Stones låten Dead Flowers i skivspelaren och njut av att det är semester, eller i alla fall helg!

Trevlig Helg!

//

Lucas

Nämnda drycker:
Följ länken för att komma till Systemblagets infosida:

Gavi La Battistina 2007 - Ej tilgängligt i Sverige men ca: 80 kr

La Scolca Gavi dei Gavi 2006 -
268 kr [nr. 82792] Beställningssortimentet

La Scolca Gavi 2007 - 115 kr [nr. 82728] Beställningssortimentet

Morellino di Scansano 2007 Vignaioli del Morellino di Scansano - Ej tillgängligt i Sverige men ca 80 kr

Pantelleria passito liquoroso 2002
- 1200 kr [nr. 81793] Beställningssortimentet - 12 flaskor a 500 ml

Ben Ryé Passito di Pantelleria 2006 - 269kr [nr. 86883]Beställningssortimentet - 375 ml

No comments: