Friday, July 25, 2008

Terreno - Svensk vingård i Chianti i Italienska Toskana

Ciao Svezia!

Chianti klingar nog bekant i de flestas öron och efter att ha talat med diverse svenskar vill jag bara klargöra att det heter [Kianti] och inte [Schianti] som man hör alltför ofta - en gång är alltför ofta. Chianti är en stor region i Toskana och precis som på många andra ställen i Italien finns det ett ursprungsdistrikt, eller kärna, där vinerna får använda sig av attributet Classico, samt ett större område där de får nöja sig med bara Chianti. Området är otroligt vackert och även om det finns många små söta byar och oändliga toskanska landskap att se i Chianti är det vinet som satt det på kartan.

För att kallas Chianti måste vinet vara tillverkat på minst 80% Sangiovese men ofta blandas det med mindre delar av till exempel Canaiolo, Colorino, Malvasia Bianca, Merlot eller Cabernet Sauvignon. Canaiolo och Colorino är lokala druvor som mer eller mindre enkom används för att blanda i Sangiovesebaserade viner. Vanligtvis lagras Chianti på 4-7 månader på ekfat men om det legat minst 24 månader på fat och ytterligare tre på flaska får det kallas Riserva, om det samtidigt har en alkoholhalt på minst 12,5%. Generellt har en Chianti Riserva en komplexare struktur som inte på samma dag går att jämföra med en vanlig Chianti. Generellt är också riservorna ordentligt lagringsdugliga.

Sangiovese har jag ägnat mycket uppmärksamhet åt de senaste veckorna och jag nöjer mig med att nämna dess generella karaktärsdrag. Den ger oftast viner med kraftiga tanniner, ordentlig syra och markerade lite bittra körsbärsaromer som ibland har ordentligt örtiga inslag.

I den pittoreska Toskanska byn Greve in Chianti ligger den sedan 20 år svenskägda vingården Terreno. Igår besökte jag vingården för att se mig omkring och prova produkterna av deras tillverkning. Gården ligger mycket vackert belägen på ett berg omkring tre kilometer från Greve och jag kan rekommendera den som har vägarna förbi att göra ett stopp. Johan från Sverige som jobbat på gården i nästan ett år mötte mig och visade mig runt på den typiska vingården, där det för större grupper också serveras måltider. Birgitta och Björn Ruhne förverkligade det som för många är en dröm - att driva vingård. Med följande ord från den tidigare ägaren omfamnade de vinodlarlivet med öppna armar:

”Jag har räknat på hur mycket vin ni behöver. Vad jag kan se så är ni sex personer i familjen, det betyder att ni behöver 5000 liter vin för eget bruk under ert första år.”

Med många fester och glada besökare från Sverige lär de 5000 litrerna ha gått åt men om det gått åt lika mycket vin varje år sedan dess lämnar jag åt dig att fråga.

Terreno säljer ungefär 75% av sitt vin till Systembolaget och de flesta av deras viner finns representerade, det vita vinet Bianco di Fresse I.G.T 2007 gör det inte men får några rader. Det är gjort på Trebbiano och Malvasia och är inget stort vin men smakade riktigt gott och svalkande efter min lilla bergsbestigning. En diskret doft av päron och fortfarande hård nektarin föregick en syrlig smak av lime och en liten bitterhet som påminner om päronskal.

Terreno Chianti Classico DOCG 2006 är ett klarrött typiskt ungt chiantivin med ungdomlig körsbärsfruktig, lite örtig doft med fatmärkning. Smaken är medelfyllig och lite sträv med dominerande körsbärstoner, enkel och ren stil. 5,0 poäng.

Terreno Chianti Classico Riserva DOCG 2003 har en mörk röd färg med antydan till blå ton. Doften skriker Chianti med stor körsbärsintensiv doft med inslag av fat och faktiskt en lite sötare ton som påminner om russin. I munnen är det strävt i typisk stil med god körsbärsfrukt, en balanserad fatmärkning och en bittersur avslutning som närmast påminner om lingon. 6,0 poäng.

Terreno Chianti Classico Riserva Lignanello DOCG 1999 är min favorit och producentens topp-Chianti som bara görs vid bra årgångar. Det har en mörkt röd färg med antydan till mogen kant. Vinet är moget till doften med inslag av läder och mull och Italienskt slakteri. Där finns också toner som drar åt fikon, russin och tobak. Smaken är stor och fyllig med ordentliga tanniner och balanserad syra, mogen fruktsmak av moreller och björnbär. 8,0 poäng.

Momento Massimo IGT 2003 - Det perfekta ögonblicket - är Terrenos Super Tuscan är gjort på ungefär 40% Merlot, 40% Cabernet Sauvignon och 20% Sangiovese. Det har vilat 24 månader på nya franska 225-liters ekfat, som brukar benämnas barrique, och ytterligare 24 månader på flaska. Färgen är mörkt blåröd och doften av mörkfrukt som blåbär och svartvinbär är mest påtaglig även om det finns små toner av choklad. Vinet är strävt med mörk frukt, dominerat av svarta vinbär, viol och choklad. Vinet finns inte på Systembolaget men väl på Terrenos vinotek på Scheelegatan i Stockholm. Har du en flaska så skulle jag låta den ligga något år till och producenten menar att den borde toppa efter 7-11 år. 7,5 poäng ger jag vinet.

Även Terreno Grappa finns på systembolaget och är faktiskt att rekommendera som en bra ”nybörjar-grappa”. Grappa är ett destillat som görs av resterna vid vintillverkning, som i Italien kallas vinacce [vin-atje], och från dålig till bra grappa tenderar det att skilja hiskeliga mängder kvalitet. Dålig grappa är i mina ögon knappt märkbart bättre än aceton, och en bra grappa kan ge tillfälle för stor njutning. Den här grappan har lite fet russin och fikonsmak och lämpar sig perfekt till en nattsvart espresso och en bit mörk choklad.

Ta dig nu ikväll ett rejält glas med Chianti-vin köp hem lite torkad skinka och lite god hårdost, företrädelsevis en lagrad pecorino. Intag det sedan med frid vid grillen, till Sommaren är kort eller valfri annan svensk sommarsång och njut av att den svenska sommaren faktiskt är riktigt bra när den väl infinner sig. Balsam Boys sammanfattar det nog bäst i sin sommarplåga Här kommer sommaren:

”Så vi säger ingenting om hur kort den är
och om av vilken märklig opålitlig sort den är
Men nu är det bara så att man bör ta det man kan få
och vill man smaka av det goda får man lov att passa på”

Varma hälsningar och trevlig helg från en som inte behöver oroa sig för en kort sommar i Florens!

//

Lucas

Nämnda drycker:
Följ länken för att komma till Systemblagets infosida:

Bianco di Fresse I.G.T 2007 - Ej tillgängligt på Systembolaget men cirka 65 kr

Terreno Chianti Classico DOCG 2006 - 90 kr [nr. 2373]

Terreno Chianti Classico Riserva DOCG 2003 - 134 kr [nr. 87436] Beställningssortimentet

Terreno Chianti Classico Riserva Lignanello DOCG 1999 - 193 kr [nr. 84788] Beställningsstortimentet

Momento Massimo IGT 2003 - Ej tillgängligt på Systembolaget men cirka 250 kr

Terreno Grappa
- 224 kr [nr. 80302] Beställningssortimentet - 500 ml

No comments: