Friday, July 11, 2008

Nobelt vin från italienska Montepulciano till svensk sommar

Hallå och trevlig helg på er igen!

Nu har jag haft dålig koll på vad ni har haft för väder hemma i Sverige men av vad jag förstått har det varit lite spridda skurar, bokstavligt och bildligt talat. I regn är det kanske inte jättekul men för mig är svensk sommar synonymt med grillkvällar med massor av myggor. Till en sådan tillställning bör man därför medhava två tillbehör: heltäckande kläder och gott vin. Kläderna får ni välja själva men jag tänkte försöka ha ett finger med i spelet vad det gäller valet av vin.

De allra flesta tror jag väljer att lägga en köttbit på grillen, även om det finns otaliga alternativ, vilka jag själv till och med ibland föredrar. Köttbiten är i alla fall enkel och okomplicerad, vare sig man väljer att lägga den i egen marinad eller köper den färdigmarinerad. För den som väljer ett vegetariskt alternativ så går det, dryckesmässigt, ofta bra att göra ett spett av tillexempel champinjoner, lök, squash och tomat och lägga det i den marinad som man annars skulle ha lagt köttet. Jag väljer nästan ovillkorligen lamm när jag ska grilla men till följande vin går även nöt utmärkt.

Som tillbehör till det man lagt på grillen är jag svag för vitlöksbröd och en potatissallad på färskpotatis, sockerärtor, salladslök, tomat och vinägrett. Till kraftigare röda viner kan dock en klassiskt krämig potatissallad vara att föredra. Den som orkar gör givetvis en härlig krämig potatisgratäng med mycket vitlök istället, men en grillkväll ska inte behöva vara komplicerad.

Här i Toskana, där jag för tillfället befinner mig, är det den röda druvan Sangioviese som är druvan framför andra. Antalet olika appellationer och viner som domineras av druvan är stort och förhoppningsvis plingar det bekant någonstans när jag säger Chianti, Brunello di Montalcino, Morellino di Scansano eller Vino Nobile di Montepulciano. Hur som helst tänkte jag koncentrera mig lite på den sistnämnda. Det är inte alltför länge sedan jag skrev om sådana viner men jag tycker det finns anledning att göra det igen. Distriktet tycks nämligen vara i en uppåtgående trendkurva och än så länge går det att göra bra köp till överkomliga priser.

En sak som först och främst måste göras tydlig är att Montepulciano är en liten by i Toskana som inte har någonting att göra med druvsorten Montepulciano som återfinns i den italienska reionen Abruzzo. Viner som har Montepulciano d’Abruzzo skrivet på etiketten är alltså någonting helt annat.

På lokalpatriotiskt typiskt italienskt vis är det många lokala producenter som tycker att Vino Nobile di Montepulciano hamnat i skuggan av de mycket omskrivna vinerna från Brunello di Montalcino som produceras inte långt därifrån. Kanske ligger det någonting i det kanske inte; hur som helst råder det inga tvivel om att det finns kvalitet även i Montepulciano.

Druvan är internationellt och nationellt känd som Sangiovese men många italienska vinregioner har egna namn på de lokala druvorna. Likaså går Sangiovese lokalt under namnet Prugnolo (eller Prugnolo Gentile). Tillsammans med Prugnolo blandas också små kvantiteter av de lokala druvorna Caniolo Nero, som bidrar till vinernas ofta mörka färg, samt Mammolo. Vinerna har DOCG-status (läs förra veckans inlägg) och kontrollen av tillverkningen är således hård. Två år på ekfat ska vinerna lagras och tre år för att få klassas som Riserva. På likartade sätt men med kortare lagring och generellt sämre druvkvalitet görs också viner under namnet Rosso di Montepulciano, ett oftast sämre vin men avsevärt billigare. Det är dock ingenting man ska stirra sig blint på, en bra producents Rosso kan mycket väl vara bättre än en sämres Vino Nobile. Hitta producenter som du litar på och tycker om!

Attributet Nobile är något som Montepulcianos invånare givetvis beaktar med vördnad och stolthet. De menar att det är något som kommer igen hos invånarna och att de alltid har haft en fredlig, välvillig och samarbetsvillig inställning genom historien. Varenda invånare i Montepulciano känner sig nog delaktiga i vinets beryktbarhet och de menar också att vinet är nobelt, för att det till människan bjuder på sin skönhet och sitt djup i varje klunk.

Canneto Vino Nobile di Montepulciano 2004 drack jag häromdagen och det har en djupt röd, opak, närmast svart kropp med begynnande åldrad tegelkant. Doften är omedelbart stor med nästan likörliknande inslag av mogen rödfrukt och körsbär. Där finns en tydlig kryddighet som domineras av nejlikor och kryddpeppar som ackompanjeras av fat, lite läder och mogna fikon. Av doften att döma är det sedan anmärkningsvärt torrt i munnen, kraftigt och med bra syra och fin tanninstruktur. Mogna körsbär, nejlikor, lite blåbär och choklad är det som först träffar smaklökarna tillsammans med nejlikor. Efteråt dröjer sig länge en liten angenäm bitterhet kvar i munnen. Allt som allt ett mycket trevligt vin som jag ger 7,5 poäng.

Fattoria del Cerro Vino Nobile di Montepulciano 2005 är en annan trevlig bekantskap. Med en typisk djupt röd opak och nästan svart kropp, är doften aningen sötfruktig och djup av mogna mörka körsbär, violer och blåbär. Generös fruktig smak med bra struktur i lättuppskattad stil. Mörka körsbär dominerar smaken som har små inslag av riktigt mogna jrdgubbar. en viss bitterhet som påminner om lingon dröjer sig kvar i munnen. 7,0 poäng

Vare sig Canneto eller Fattoria del Cerro finns tyvärr att få tag på i Sverige men i beställningssortimentet finns flera goda alternativ. Jag har tidigare rekommenderat Carpinetos Vino Nobile di Montepulciano Riserva 2001 och gör det gärna igen (Grillning och svensk besvikelse). Välj den eller någon av de andra, jag blir sällan riktigt besviken på Vino Nobile och alla de årgångar som finns representerade på Systembolaget är att betrakta som goda i regionen, med viss reservation för den torra årgången 2003 som resulterade i viss varierad kvalitet.

Ha en riktigt trevlig helg och koppla av med en Spriz! Spriz är en aperitivo från Venetien i nordöstra Italien baserad på företrädelsevis Aperol (vilket tyvärr inte finns i Sverige), men tänkbart också på Campari, och Prosecco (lokalt mousserande vin). Häll en del Aperol/Campari i ett högt glas med mycket is och fyll på med två delar mousserande vin. Garnera med en apelsinskiva och några gröna oliver. Sätt sedan på Ulf Lundells skiva Preskriberade romanser och spåret För din skull.

Med vänliga hälsningar från ett nu lite drägligare temperat Florens!

//

Lucas


Nämnda drycker:
Följ länken för att komma till Systemblagets infosida:

Canneto Vino Nobile di Montepulciano 2004 - Ej tillgängligt i Sverige men ca 150 kr

Fattoria del Cerro Vino Nobile di Montepulciano 2005 - Ej tilgängligt i Sverige men ca: 150 kr

Carpinetos Vino Nobile di Montepulciano Riserva 2001 - 199 kr [nr. 74240] Beställningsstortimentet

No comments: