Friday, July 4, 2008

Greco di Tufo med mångtusenåriga traditioner

Ciao Svecia!

Qui en firenze e troppo caldo; För varmt! Det är svaret man får när man frågar någon man träffar hur det står till. Bene pero troppo caldo! Med den vinkultur som finns I Italien är det lite av ett mysterium för mig att de envisas med att servera rödvinet rumstempererat. I Australien upplevde jag ofta samma problematik men jag tänkte att det var mot bättre vetande. Här går det inte att skylla på det och när det är nästan kring 35 grader måste vinet kylas en aning...

Nåja, vitt vin serveras tack och lov kallt och det är faktiskt också främst det som man i den här värmen lockas att dricka. En för mig ny bekantskap som jag tänkte dedikera huvuddelen av det här inlägget åt har varit druvan och appellationen med samma namn, Greco di Tufo. Vinet har sedan några år DOCG-status och har vunnit respekt både i och utanför hemlandet.

Tufo ligger i sydvästra Italien i regionen Kampanien. I mineralrika vulkanjordar utefter branta sluttningar frodas druvan som huvudsakligen finns just där, även om den kan hittas på enstaka platser i Norditalien eller Portugal. Precis som namnet antyder så antas den härstamma från Grekland och det finns fynd som pekar på att den har kultiverats i över tvåtusen år. Bland annat en fresk från Pompeii med en text som fritt översatt lyder ungefär: Du är kall som is och inte ens vin av Greco kan värma dig. Av druvan görs framför allt stilla vitt vin men det finns även spumante-varitanter som jag tyvärr än så länge inte träffat på.

DOCG är den högsta appellationsstatusen som finns i Italien och står för Denominazione Origene Controllata Garantita. Det finns 36 antal regioner med DOCG status och för att få det krävs ett regionstypiskt vin med hög kontroll angående druvor, växtplats, lagringstid och vinifikation. En Italiensk vinproducent sade till mig att ett vin med DOCG status är sällan dåligt. Min uppfattning är att det absolut inte måste vara bra men kontrollen är så pass hög att lägstanivån stiger avsevärt. Nyligen har det ventilerats i tidskrifter huruvida flera producenter i en av de mest berömda italienska DOCG-apellationerna, Brunello di Montalcino, fuskat i tillverkningen. 2003 har varit det diskuterade året i fråga och några producenter har valt att omedelbart nedklassa sina Brunello di Montalcino till den lägre statusen Toscana IGT (Identiticazione Geografica Tipica). Till vinerna från Montalcino kommer jag nog dock att återkomma om några veckor så håll till godo.

Ett Greco di Tufo som jag träffat på här nere är 2006 Aminea Greco di Tufo DOCG. Vinet är blekgult och drar åt halmhållet. Det är doftrikt och fruktigt med tydliga inslag av ananas och passionsfrukt. Det är fylligt med en märkbar syra som slår till sent. Första intrycket i munnen är att det är nästan syrafattigt med mycket subtila harmoniska smaker som drar åt exotiska frukter. Nätta inslag av gråpäron tillsammans med toner som för tankarna till Chenin Blanc. Helhetsintrycket är ett harmoniskt vin med lite för lite smak men mycket trevlig doft, 6,0 poäng.

På Systembolaget finns två Greco di Tufo-viner, ett i ordinarie sortimentet och ett i beställningssortimentet. Båda kostar ungefär 150 kronor och båda vinerna brukar konsekvent få höga betyg av berömda vinrecensenter. Mastroberardino Nova Serra Greco di Tufo 2006 fick i år också en av de finaste utmärkelserna viner i Italien kan få, Tre bicchieri, tre glas, av Gambero Rosso. Några flaskor finns kvar på några systembolag - skynda dig!

Italienarna dricker vinet till eleganta fiskrätter eller skaldjur, gärna musslor eller den Kampanska bläckfiskrisotton.

Ha en jättetrevlig helg i sommarvärmen som verkar ha kommit tillbaka till Sverige och lyssna på lite härliga funkiga basgångar av Stevie Wonder i låten I wish, svårslaget!

Svettiga hälsningar från Florens

//

Lucas

Nämnda drycker:
Följ länken för att komma till Systemblagets infosida:

Aminea Greco di Tufo DOCG - Ej tillgängligt på Systembolaget men ca 9 €
Mastroberardino Nova Serra Greco di Tufo 2006 [nr 98382] 149 kr
Greco di Tufo dei Feudi di San Gregorio 2006 [nr 89659] 142 kr beställningssortimentet

No comments: