Friday, June 27, 2008

Italiensk skräpöl och kroatiskt vin och öl av kvalitet

Buongiorno!

Härifrån ett tokvarmt Florens är det med glädje som jag kan skriva hem till Sverige och publicera veckans inlägg. Florens är känt för att vara varmt men med omkring 40 grader varje dag tycker till och med de luttrade florentinarna att det är varmt. Jag är mycket svag för italienska viner och delvis är det väl därför jag är här. Dock tänker jag vänta en vecka med min första Italien-rapport. Eftersom att jag ska vara här i sex veckor räknar jag med att det framöver kommer att finnas tillfällen att skriva om lokala viner

En sak som slår mig varje gång jag är i Italien är att: över mer eller mindre hela Europa dricker man öl av, visserligen varierande men ändå, hygglig kvalitet. Italien framstår ganska snabbt som ett svart får vad det gäller öltillverkning. Att utbutet mer eller mindre bara består av ljusa och anonyma lageröl må vara en sak, men de är inte ens goda. Italienarna borde titta lite österut, på kroaterna, och lära av dem. Jag vill inte påstå att Kroatiskt öl är exceptionellt på något vis men de är absolut helt ok och borde ha ungefär samma förutsättningar som de Italienska.

Karlovačko [karlavatschko] är ett av de mest frekvent förekommande ölmärkena i Kroatien och den finns faktiskt även i Sverige. I enkel stil med en ganska maltig smak och inte alltför stor beska fungerar den väl som den törstsläckare den oftast är avsedd att fungera som. Jag vill kanske inte ge den en jättestark köprekommenation men om du är nyfiken tycker jag att du ska prova för den är absolut inte dålig.

Om den kroatiska ölen är avsedd att fungera som törstsläckare finns därefter en uppsjö av vin att välja mellan för att stilla sin längtan efter kvalitet. Med väldigt många lokala druvsorter kvar tror jag att det finns goda framtidsutsikter vad det gäller export av vin från de forna Jugoslaviska länderna (se mina inlägg om lokala druvsorter).

För kroatiskt vin finns det tre klasser: bordsvin, vino kvalitetno (kvalitetsvin) och vruhnsko (högsta kvalitet). Merparten är kvalitetsvin och omkring 10 % är av den finaste kvalietsklassen, vruhnska. En av de mer respekterade druvsorterna heter Plavac Mali och den är också förfäder åt den världskända druvan Crljenak Kaštelanski. Jag vågar anta att den inte låter helt bekant men kanske rättar det dock till sig om jag säger att den heter Zinfandel i USA och Primitivo i Italien.

Vad det gäller rött vin finns det två viner som är riktigt välkända och av generellt god klass: Dingač [dingatch] och Postup. Båda vinerna är gjorda på Plavac Mali och kommer från den Kroatiska halvön Peljesac. Generellt präglas dessa viner av hög alkoholhalt, mörk bärfrukt och liten pepprighet. Tillgängligheten för dessa viner är i Sverige högst begränsad men håll utkik bland systembolagets nyheter framöver det borde komma någonting snart. Den som är ytterligare intresserad av Kroatiska viner kan besöka vinimportören NJ Consulting & Imports hemsida som har specialiserat sig på Kroatiska och Slovenska viner.

Ett Dingač-vin som jag drack i Kroatien var 2005 Dingač från producenten Vinarija Dingač. Vinet var förvånansvärt moget med mörkt rubinröd kärna och tegelkant. Doften var varm av lite väl spretig alkohol, mogen och något oxiderad. Smaken var stor, trevlig och mogen i publikfriande stil med dominanta toner av plommon och röda vinbär, där fanns också mer diskreta toner av fat och choklad. Allt som allt var det ganska trevligt men inget superexceptionellt, 7,0 poäng.

Innan jag åkte hemifrån hann jag dricka ett vitt vin som jag måste rekommendera. Villa Maria Sauvignon Blanc 2006 från Nya Zeeland föll mig perfekt i smaken. Doften är mycket stor och frisk med en tydlig doft av krusbär, vita vinbär, carambole (stjärnfrukt), och svartvinbärsblad. Med en livlig syra och mycket härliga och druvtypsika toner av krusbär och svartvinbärsblad blir det ett frisk vin utmärkt att dricka på sommare. Vinet finns i nuläget bara i beställningssortimentet men det är bara att springa iväg och beställa så finns det på det sstembolag inom en vecka. 8,0 poäng gav jag vinet.

Sauvignon Blanc är den klassiska franska druvan som rest runt världen och skaffat sig ett nytt andra hem på Nya Zeeland. Väder och jordmån har visat sig vara exemplariska och idag produceras där några av världens allra bästa Sauvignon Blanc-viner. Marlborough är regionen framför alla andra och det är där Villa Maria, Nya Zeelands största vinproducent, odlar druvorna till sin Sauvignon Blanc. En rolig anekdot om Villa Maria är att de redan 1990 valde att försluta alla sina viner med skruvkork. Enligt dem själva var de det första stora vinföretaget i världen som helt frångick naturkorkar och det är ett påstående jag finner helt rimligt.

Veckans låt är underbara Tougher than the rest med Bruce Springsteen. En underbar låt av en undbar artist, närmare presentation tror jag knappast behövs. Har du några dagar kvar på jobbet häller du upp ett glas Villa Maria Sauvignon Blanc, ta några djupa andetag och tänk I'm thougher that the rest så jag klarar några dagar till!

Varma sommarhälsningar om en trevlig helg från Florens

//

Lucas Spinnars


Nämnda drycker:

Karlovačko [nr 1510] 13,40 kr, 500 ml

Villa Maria Sauvignon Blanc 2006 [nr 86454] 119 kr i beställningssortimentet

No comments: