Friday, August 1, 2008

Barbera d'Asti och Vernaccia di San Gimignano

Lagom till förhoppningsvis ljumma augustikvällar släpps idag en del spännande nyheter i Systembolagets sortiment. Min personliga uppfattning är att mousserande viner från Brasilien eller rödviner från Kina inte avgör lejonparten av dem, i motsats till vad Systembolaget själva försöker förmedla. Dessa viner är kanske snarare skojiga inslag än av seriöst intresse.

Spännande viner, som jag här endast nämner utan vidare förklaring, är istället de röda vinerna Big Fish från Australien, Chateau Laquirou från Frankrike, Rio de los Pájaros från Uruguay och Ombra från Spanien. Bland de vita vill jag höja ett finger för Österrikarna Loimer och Riesling Federspiel 1000-Eimer-Berg samt Domaine Chêne från Frankrike. Från Frankrike och närmare bestämt regionen Jura kommer också spännande nyheter i det mousserande vinet Cremant de Jura och det söta starkvinet Macvin de Jura. Observera att detta inte på något sätt är säkra kort, jag vill bara framhäva en viss skillnad i vad som är roliga bidrag och viner som är mer seriöst intressanta.

Om jag då ska ta mig en titt på de Italienska bidragen efter som att jag fortfarande, så att säga, befinner mig på skådeplatsen. Det är dominerande Norditalienska viner från Piemonte som du kan hitta på nyhetshyllan, närmare bestämt 12 stycken. De sex stycken Barolo-vinerna lämnar jag utan vidare kommentarer med ett konstaterande om att de alla är mycket intressanta. Läs gärna mitt tidigare inlägg om Barolo-viner. Druvsorten Barbera står däremot för inte mindre än fyra augustinyheter och förtjänar att omnämnas lite kort.

Barbera är en av Italiens mest odlade druvsorter strax efter Sangiovese och Montepulciano di Abruzzo. Huvudsakligen påträffas den i de norra delarna av Italien där den under lång tid antingen vinifierats till enklare druvrena viner eller kompletterat och färgsatt viner av Nebbiolo i till exempel Barolo och Barbaresco. Just den starka färgen är ett av kännetecknen för druvan och det var inte förrän ganska ”nyligen” som producenter börjat göra mer seriösa druvrena viner av Barbera. Asti och Alba är två av de dominerande ställena där man påträffar seriösa viner av Barbera.

Zonin, som står för en lansering, är en jättestor Italiensk producent, Italiens största familjeägda, som generellt sett producerar ganska bra viner till hyggliga priser. Visst går det att hitta några riktiga trumfkort i portföljen men styrkan sitter nog i en ganska jämn nivå. De har bara funnits representerade på den svenska marknaden i ett knappt år men deras Rocca di Montemassi Sangiovese har sålt riktigt bra på Systemet och jag tolkar lanseringen av deras Barbera d’Asti, Castello del Poggio 2006, som att de avser att stanna kvar här.

Eftersom att det här blir min sista rapportering från Italien måste jag också passa på att skriva lite om Toskanas flaggskepp vad det gäller vitt vin, Vernaccia di San Gimignano. San Gimignano är en otroligt charmig liten stad belägen mitt emellan Florens och Siena. Staden sägs ha fått sitt namn av en biskop i Modena, San Gimignano som lär ha räddat staden från hunnen Attila och hans trupper. Staden är vacker och annorlunda där den ligger uppslängd på en kulle profilerad av 14 höga torn. Tornen, som en gång i tiden uppgick till 72 stycken, markerade de mest inflytelserika familjernas makt och status och staden gick tidigare under namnet San Gimignano de Le Belle Torre (San Gimignano med de vackra tornen).

Vernaccia di San Gimignano var det allra första vinet i Italien som erhöll DOC-status och bara det visar dess betydelse. Att det vidare finns omnämnt redan i Dante Alighieris verk från 1300-talet visar också på dess starka historia. Att druvan Vernaccia är besvärlig att odla gjorde dock att den på många håll fick lämna plats för de mer lättodlade druvorna Malvasia och Trebbiano under början av 1900-talet. I samband med DOC-klassificeringen och lite vändande vintrender återplanterades den dock i många vingårdar.

Ett ständigt återkommande problem vad det gäller Italienska druvsorter är deras namn. Inte sällan går olika druvsorter nämligen under liknande eller helt lika namn och samma druvsorter under olika namn. Likadant är det med Vernaccia. Druvsorten heter Vernaccia men står det något annat än Vernaccia di San Gimignano på flaskan kan du nästan anta att det är en annan druva. Namnet Vernaccia härstammar från ett latinskt ord för ursprung och det är troligtvis därför som det är tillämpbart på många olika platser.

Druvan, och vinernas, särdrag är friskhet och citrusfrukt som kan ha en liten bitter finish. I Teruzzi & Puthod 2006 Vernaccia di San Gimignano är detta tydligt. Vinet har en ljus färg präglat av ett gulgrönt skimmer. Doften är fräsch och syrlig och ger ifrån sig lime, persika äpple och en hint av mynta. Smaken är aningen örtig med toner av persika och citron men har också inslag av vinigummi och en syra som som strukturerar i ett annars medelfylligt vin med viss bitterhet. 7,0 poäng. Vinet är strålande till lite tyngre fiskrätter som till exempel en pasta med lax eller varför inte en skaldjursrisotto.

I Sverige finns just nu bara ett Vernaccia di San Gimignano, om du inte bor i M län för då finns det ett till. Palagetto Santa Chiara Vernaccia San Gimignano 2006 finns dock tillgängligt i hela Sverige och har efter fatjäsning fått en fyllig stil som är en mer modern typ av Vernaccia di San Gimignao. Importör är Spendrups Vin som också menar att det passar bra till kitt- eller hårdostar.

Nu är det dags för mig att säga tack och helg från Italien och nästa vecka återkommer jag med något nytt. Slå på stereon riktigt högt och sätt ABBA-låten The Visitors (Crackin' up) och sippa på lite moussernade vin eller ett glas Barbera d'Asti!

Varma hälsningar från Italien
//
Lucas

Nämnda drycker:
Följ länken för att komma till Systemblagets infosida

Castello del Poggio 2006 [nr. 96316] - 89 kr

Teruzzi & Puthod 2006 Vernaccia di San Gimignano - Ej tillgängligt på systembolaget men ca: 100 kr

Palagetto Santa Chiara Vernaccia San Gimignano 2006 [nr. 89660] - Beställningssortimentet 115 kr

1 comment:

Anonymous said...

utan tvekan ett av världens godaste viner, MEN beroende på vingård/producent. vernaccia av teruzzi & puthod är bland det godaste som finns. passar perfekt till ribollita.