Thursday, August 7, 2008

Spanskt trendigt vin från Montsant

Hej och trevlig helg!

Då var jag tillbaka i fäderneslandet igen. Jag kan inte säga att det är jättetrevligt att komma hem till 12°C och regn när man spenderat 6 veckor i Florens. Att det samtidigt råkar vara dags att skriva lite tentor gör inte saken så värst mycket bättre. En liten tröst i tillvaron är att det som vanligt är dags att skriva blogginlägg, till på köpet så kan jag förnöja mig med att skriva om något annat än italienska viner.

Vad har jag tänkt underhålla er med den här gången då? Jo en riktigt trevlig nyhet på Systembolaget, ett modernt vin från ett trendigt område. Det är omkring 10 år sedan som ett litet undanskymt bergigt område i de Katalanska Pyrinéerna omskrevs av vinjournalister och vars viner snart fanns att tillgå över hela jordklotet, vinerna från Priorat. Mycket att tacka för det är den närmast legendariske vinmakaren René Barbier. 1979 började han göra vin i området och under det tidiga 1990-talet började arbetet bli ordentligt fruktsamt med det idag kult-förklarade vinet Clos Mogador.

Det extremt karga och varma klimatet, gör det egentligen ytterst svårt att odla vin. Druvorna får dock istället en sällan skådad koncentration och tydlig terroir. Terroir är ett begrepp som kanske känns märkligt för vissa men det är inget konstigare än vinets återspegling av sin växtplats. Det finns ett oändligt antal små faktorer som påverkar hur ett vin smakar, valet av druva är bara en liten del. Väder och vindar, jordmån och sluttningar är exempel på de faktorer som påverkar vinets smak och det brukar sammanfattas under begreppet terroir.

Prioratviner får nog klassas som bland de bästa i Spanien men i prisklass kommer de oftast inte riktigt upp i samma nivå som sina franska motsvarigheter. I vilket fall som helst kostar de oftast mer än de flesta vardagskonsumenter vill spendera på en flaska vin. Det allra billigaste på systembolaget kostar 172 kr, sen fortsätter det uppåt. Ingen förmögenhet för den riktigt vinintresserade kanske men aningen järvt för många. Förtrösta icke - det finns alternativ.

Istället kan man bege sig till den lilla alldeles intilliggande appellationen och de än så länge inte lika kostsamma vinerna från Montsant. Allt fler börjar upptäcka att vinerna därifrån ibland är nästan lika bra men kostar betydligt mindre. Montsant hörde tidigare till den större appellationen Tarragona men eftersom att de har en egen terroir som mer påminner om den från Priorat blev den Montsant DO (Denominació d'Origen) år 2002. På de 6 åren sedan dess har antalet bodegor nästan ökat med mer en 50 % från 28 till 43. En av dem är La Cova dels Vins och deras Ombra 2006 hittar vi bland månadens nyheter.

Vinet är klart lillarött och doften är omedelbart hallonfruktig. Snart slås man av tydliga fattoner och körsbär tillsammans med örtiga toner som påminner om enbär. Smaken är djup och generöst fruktig med samtidigt silkeslena tanniner. Frukten är tydligt präglad av svarta vinbär och körsbär med en kryddig avslutning. Ett mycket trevligt vin som får hela 8,0 poäng.

Den som har hört talas om druvan Gamatxa hör nog till de bättre kalenderbitarna jag träffat på. Druvan är dock egentligen ingenting annat än Garnacha (Grenache Noir) men kallas lokalt i Katalonien för Gamatxa. Precis som i Priorat ligger framgångsreceptet i Montsant i en blandning av franska och spanska druvor. I Ombra 2006 är det 33 % Gamatxa, 33 % Carinyena (kanske inte helt oväntat samma druva som franska Carignan och spanska Cariñena), 33 % Cabernet Sauvignon. I många andra viner från Montsant, dock ej detta, finns också druvan Tempranillo som lokalt går under namnet Ull de Llebre. Ull de Llebre är Catalan och betyder Haröga, jag har förgäves försökt leta reda på varför den fått det namnet och den som sitter på svaret får gärna meddela mig.

Garnacha, eller Gamatxa, är en spännande druva som fram till nyligen inte behandlats med någon vidare respekt, mer än som blanddruva i flertalet spanska och sydfranska vindistrikt, bland annat Châteauneuf-du-Pape. Man har dock insett att med rätt vård kan den, framförallt i kombination med fatlagring, utveckla mycket intressanta och uppskattade smaker som ofta drar åt hallon och jordgubbsfrukt med en säregen kryddighet. Druvan odlas på spridda platser över hela världen med anmärkningsvärt bra resultat, den gör ibland anspråk på att vara världens mest odlade druva och står emot extremt tuffa förhållanden. Tack vare en enorm växtkraft ger den en kopiös avkastning i gynnsamma förhållanden men utvecklar en härlig koncentration på karga växtplatser, som kan resultera i viner på kring 15-16 % alkohol.

Ombra 2006 är ett härligt tydligt exempel på en "druvtypisk" blandning, alla ingredienserna har satt sina fotspår. Hallonfrukt, kraft och kryddighet från Gamatxa, svartvinbär från mogen Cabernet Sauvignon och tannin och syra från Carinyena. Drick vinet i helgen till någon klassisk rätt på lamm. Kanske lammrack med balsamicoglaze och rostade små färskpotatisar med timjan...

Jag är så glad att jag den här sommaren hittat flera hitlåtar som jag faktiskt uppskattar. Ta och lyssna på Sweet about me med den australiensiska 17 åringen Gabriella Cilmi, drick en Negroni (lika delar Campari, röd Vermouth och gin över is med en citronskiva) och njut av helgen

Trevlig helg!

//

Lucas

Nämnda drycker:
Följ länken för att komma till Systemblagets infosida

Ombra 2006 [nr. 99118] - 99 kr


1 comment:

anne said...
This comment has been removed by the author.